Protest faţă de arestarea lui Beke Istvan

Data publicării:
PROTEST SECUI

În centrul oraşului oamenii au aprins lumânări şi au plecat spre alte cartiere, cu steaguri secuieşti şi pancarte cu mesaje în limba maghiară. Pe parcursul manifestaţiei, secuii s-au oprit în faţa principalelor instituţii din oraş. La sediul poliţiei, oamenii au aruncat o pungă de mălai, în semn de ironie la adresa acuzaţiilor de detonare a bombei.

Protestatarii au ieşit pentru a patra oară consecutiv în stradă şi spun că nu se vor opri aici. Vor ieşi in fiecare zi până când Beke Istvan va fi eliberat.

„Ar trebui să se lumineze minciuna şi încă multe", spune un protestatar.

„Dacă nu ne trezim să facem o comunitate omenească, nu o să fie dreptate niciodată şi nimeni nu o să ne ia istoria, asta să fie clar", spune alt protestatar.

Principalul susţinător al lui Beke Istvan este tatăl lui, care s-a alăturat mulţimii, însă făsă să scandeze împotriva justiţiei.

„Suntem pentru dreptate, pentru fiul nostru, să fie lăsat cât mai repede acasă şi să fie odată şi-o dată elucidat că s-a făcut intr-adevăr o greşeală, o nedreptate, că imediat se vede treaba asta, că se conturează", spune Beke Erno - tatăl lui Beke Istvan.

Beke Istvan este liderul "Mişcării Celor 64 de Comitate". El a fost arestat preventiv pentru 30 de zile după ce anchetatorii l-au acuzat că ar fi încercat să detoneze un dispozitiv explozibil, cu ocazia zilei naţionale a României. Anchetatorii susţin că aveau suspiciuni în acest caz încă din luna octombrie. Oamenii au încheiat manifestarea în centrul oraşului Tg.Secuiesc, cântând imnul secuiesc şi cel al Ungariei.

Reporter: Delia Puşcă
Operator: Mihai Stan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri