Sari la conținut

Protest în faţa Prefecturii Covasna. Zeci de etnici maghiari au ieşit să susţină folosirea însemnelor secuieşti

Zeci de oameni au ieşit în stradă, în faţa sediului Prefecturii Covasna, din municipiul Sfântu Ghheorghe. Detaşaţi de orice mişcare violentă oamenii au spus rugăciuni şi au intonat strofe din imnul de stat al Ungariei. Au purtat cu ei drapelul secuiesc şi steaguri ale statului ungar, simbolurile pe care le apără şi pentru care au ieşit să protesteze.

"Puterea din România, cu demersurile sale, a ajuns cu cuţitul până la os. Să nu putem să cântăm imnul naţional, în ziua solidarităţii naţionale maghiare, când se cântă peste tot în lume, este o jignire. Încă o jignire este că ni se spune că este un imn străin. Nu! Noi suntem şi cetăţeni maghiari, deci e şi imnul nostru", spune un locuitor din Sfântu Gheorghe.

La manifestaţie au luat parte şi autorităţile locale din Sfântu Gheorghe: unul dintre viceprimari şi preşedintele Consiliului Judeţean, Tamas Sandor.

"Am venit nu numai pentru că inima mă trage la această manifestare ci şi ca politician, preşedinetele UDMR Covasna, şi vă anunţ că, de mâine, UDMR stă alături de PCM în organizarea acestui eveniment. Un imn eu cred că este cel mai apropiat de sufletul unui om. Eu sunt mândru că sunt maghiar şi de imnul unguresc, aşa cum şi dumneavoastră sunteţi mândră de imnul României", a spus Tamas Sandor - preşedintele Consiliului Judeţean Covasna

Protestul a durat doar câteva minute, însă, Oamenii sunt hotărâţi să îşi dea întâlnire în fiecare seară în faţa Prefecturii Covasna, până vineri, inclusiv, când speră să fie cu mult mai mulţi.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Zoltan Rapo