Protest în oraşul Băicoi. Oamenii spun că firmele care prelucrează deşeuri le pun vieţile în pericol

Data publicării:
PROTEST BAICOI

Ca să atragă atenţia asupra problemelor din oraşul lor, locuitorii din Băicoi s-au constrituit într-o asociaţie de protecţie a mediului şI au hotărât să iasă în stradă. Ei spun că problemele au început când operatorul depozitului ecologic de deşeuri industriale nepericuloase a închiriat o parte din terenul cumpărat în 2012 unei alte firme, care se ocupă şi cu reciclarea deşeurilor periculoase.

"Noaptea se descarcă maşinile, după ora 09:00, până dimineaţa, la ora 4 - 5:00. Trec de Olt, de Maramureş, toate tipurile. În momentul când se descarcă nu mai avem aer. La ce distanţă spuneaţi că lucraţi? La 1000 de metri, de aici, peste asfalt", spune un localnic. 

"Să vină cineva să verifice dacă au totul pus la punct, legal. Nu protestăm împotriva lor neapărat, protestăm împotriva ilegalităţii în care funcţionează după ştiinţa noastră. Dacă ei consideră altceva, să demonstreze acest lucru!", spune alt localnic,

"Din păcate, acest lucru s-a întâmplat cu aprobarea APM Prahova, care ar fi trebuit să intervină şi să oprească aceste activităţi", Ciprian Stuparu - preşedintele Asociaţiei Eco Natura Băicoi.

Protestatarii au plecat din centrul oraşului şi au măşăluit până în faţa depozitului de deşeuri. Reprezentanţii rampei au spus că au conştiinţa împăcată şi au ieşit chiar să discute cu oamenii, ca să calmeze spiritele.

Firma care a închiriat o parte din rampa de la Băicoi, în 2015, susţine că activităţile de aici ar fi autorizate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova, iar riscul de contaminare ar fi inexistent.

"Noi, ce facem acolo, în chirie, este să aducem parametri anumitor deşeuri în parametri de depozitare, conform legislaţiei. Asta înseamnă: soluri, nămoluri, care au depăşire efectivă, pentru levigat. Dacă nu ar exista fabrici şi producţie în România, nu ar exista aceste deşeuri. Aceste deşeuri rezultă. Noi le neutralizăm. Sunt depozitate temporar",  Manuela Boţoc - manager prioect firma deşeuri chiriaşă.

"Nu au de ce să se teamă de activităţile pe care Vitalia le desfăşoară în acest perimetru. În condiţiile în care Demeco prezintă activitate de mediu pentru activitatea pe care o desfăşoară, fără îndoială, aceasta a fost şi condiţia sine qua non pentru care am închiriat spaţiul. (R: Aveţi o autorizaţie integrată de mediu care să materializeze operaţiunile pe care le desfăşuraţi?) Da. Ok. În aceste condiţii am închiriat spaţiul",  Răzvan Trocan - administrator depozit deşeuri Băicoi.

Depozitul de deşeuri se află la periferia oraşului Băicoi, la o distanţă de aproximativ un kilometru de zona locuită. Aici sunt aduse deşeuri din categoria noroaielor de foraj, despre care reprezentanţii companiilor care le prelucrează spun că nu ar fi nici cancerigene şi nici atât de periculoase cum cred oamenii.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Alexandru Apetroae

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri