Protest la teatru

Data publicării:
PROTEST TEATRU


"Ne simţim abuzaţi. Simţim că suntem împiedicaţi să ne facem meseria aşa cum trebuie, de către persoane care nu înţeleg această profesie", a spus pe scenă Iulia Popescu - actriţă Teatrul "Sică Alexandrescu" din Braşov

Aşa au fost întâmpinaţi, weekendul acesta, spectatorii prezenţi în Sala Mare a Teatrului Sică Alexandrescu din Braşov, chiar înainte de spectacole. Una dintre actriţe a anunţat că directorul teatrului, Claudiu Goga, contabilul şef, secretarul literar, echipa de la contabilitate şi şeful serviciilor de urgenţă au demisionat. Ei denunta abuzurile la care sunt supuşi de zile de către şefa Direcţiei Relaţii Externe, Cultură şi Evenimente din cadrul Primăriei.

"Între noi şi această doamnă nu există niciun fel de comunicare, doar strigăte, urlete, deci aşa nu se poate lucra", spune Adriana Mihai - şef birou contabilitate

"Suntem de atâta timp în subordinea dânsei, dânsa nu ştie cine suntem, cum ne numim, nu ştie ce jucăm, ce se întâmplă într-o repetiţie, într-un spectacol.  Dincolo de toate astea, îşi permite să ne jignească, să ne vorbească urât. De câte ori vine aici, ţipă pe culoarele teatrului că urăşte actorii, că urăşte teatrul", spune Iulia Popescu - actriţă Teatrul "Sică Alexandrescu".

O altă revendicare a angajaţilor teatrului face referire la felul în care se dau spre închiriat sălile de spectacole, fără să se ţină cont de programul şi interesele lor.

"S-a abuzat, la început, de aceste închirieri, pentru că le făceau peste capul nostru şi erau în oricare din zilele săptămânii, ceea ce influenţa dramatic şi grav programul teatrului, programul şi de repetiţii pentru spectacole. S-a decis ca doar lunea, care este ziua noastră liberă, doamna Doiciu să închirieze sala mare a teatrului. Acest tip de înţelegere nu s-a respectat", spune Claudiu Goga - directorul Teatrului "Sica Alexandrescu", Braşov.

Reprezentanţii Primăriei, de cealaltă parte, susţin contrariul.

"În afară de ziua de luni, când municipalitatea putea să închirieze această sală, restul a fost strict decizia conducerii teatrului. Niciodată municipalitatea, sau Primăria, sau doamna Doiciu, nu a impus celor din conducerea teatrului ca peste programul lor să intre altceva. Este o acuzaţie absurdă", spune Sorin Toarcea - purtător de cuvânt Primăria Braşov.

În 2014, la Teatrul Dramatic din Braşov s-au încheiat lucrări de reabilitare de peste opt milioane de lei, bani din bugetul local al Braşovului. Cu toate astea, spun demisionarii, clădirea care găzduieşte instituţia nu ar avea autorizaţie de funcţionare de la ISU.

"Cea mai mare nemulţumire a mea este că teatrul ăsta s-a renovat. Nu s-a băgat niciun leu pe partea de prevenire şi stingere a incendiilor. Noi, la ora actuală, nu avem autorizaţie de funcţionare", spune Ionel Dumbravă- şeful serviciului pentru Situaţii de Urgenţă a teatrului.

Actorii au de gand sa protesteze la inceputul fiecarui spectacol din perioada urmatoare, pana cand functionara primariei va demisiona. Pentru că peste o saptamana va incepe festivalul international de teatru contemporan, Primăria trebuie să numească un director interimar la Teatrul Dramatic Sică Alexandrescu. Directorul Direcţiei Relaţii Externe, Cultură şi Evenimente din cadrul Primăriei Braşov, Cecilia Doiciu, nu a dorit să comenteze declaraţiile demisionarilor.

Reporteri: Ruxandra Morar, Sorina Secelean
Operatori: Lucian Păculea, Alex Apetroae 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri