Protest pentru de steagul secuiesc

Data publicării:
STEAG SECUI OZUN

Preoţii din comună, alături de alţi câţiva localnici, s-au adunat în faţa Primăriei din Ozun în semn de protest faţă de decizia instanţei de a da jos steagul secuiesc de pe clădirea instituţiei.

"Prezenţa noastră dovedeşte tocmai acest fapt, că secuii există şi trăiesc pe aceste meleaguri şi acest steag este un simbol naţional al secuilor", a spus Santo Imre, preot în localitatea Ozun.

Korodi Janos şi-a luat drapelul secuiesc şi s-a alăturat protestatarilor. Şi asta pentru că este convins că acel steag reprezintă comunitatea din Ozun şi trebuie să stea arborat pe primărie.

"Culorile albastre reprezintă Transilvania noastră. Că şi drapelul românesc a primit culoarea albastră după ce a fost unit cu România. Drapelul ăsta stă în inimile noastre", ne spune Korodi Janos, un localnic.

Curtea de Apel din Braşov a declarat ilegală arborarea steagului secuiesc pe clădirea Primăriei din Ozun. Astfel că edilul şef s-a conformat, iar astăzi pe clădire mai era doar steagul României şi al Uniunii Europene

"Eu nu sunt în stare să comentez decizia şi motivarea Curţii de Apel. În calitate de primar al comunei Ozun sunt obligat să respect deciziile instanţelor", declară  Raduly Istvan - primarul comunei Ozun.

Procesul a fost intentat anul trecut chiar de Instituţia Prefectului Covasna, după ce mai mulţi primari din judeţ au arborat steagul secuiesc pe clădirile primăriilor.

Aceasta este prima decizie de acest fel a instanţei. De mai bine de un an, între Instituţia Prefectului Covasna şi mai multe primării din judeţ există dispute legate atât de steagurile secuieşti, cât şi de inscripţiile bilingve de pe primării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri