Punct de prim ajutor în localitatea Comandău 

Data publicării:
COMANDAU

Accesul în Comandău, mai ales pe timp de iarnă, se face foarte greu. Localitatea se află la 1.000 de metri altitudine iar câteodată drumul este impracticabil. Până astăzi în Comandău la cazurile de urgenţă intervenea Kadar Katalyn, singurul cadru medical specializat din localitate. Asta pentru că în comună medicul vine numai de 2 ori pe săptămână. În rest cazurilor de urgenţă intervine ambulanţa din Covasna care ajunge în cel mai bun caz în 40 minute.

 Avem cazuri de toate felurile şi cardiaci şi plăgi şi probleme pediatrice. de obicei când domnul doctor nu e în sat prima oară oamenii vin la mine să ceară ajutor", ne spune Kadar Katalyn - asistent medical. Voluntarii au primit şi un rucsac cu trusă de prim ajutor.

De acum înainte în centrul de prim ajutor înfiinţat în comună, femeia va fi ajutată de alţi 10 oameni din comunitate, instruiţi de Crucea Roşie, care vor putea acorda asistenţă medicală în caz de nevoie.

"Au fost învăţaţi să acorde suportul vital de bază după cele mai noi protocoale şi orice tip de prim ajutor inclusiv prin echipamentele pe care le au pot să măsoare tensiunea arterială, pot să măsoare nivelul de glicemie şi pot să facă un EKG", declară  Adolf Papp - directorul Crucea Roşie Covasna

În centrul de prim ajutor, oamenii vor avea parte de investigaţii cu aparatură modernă, iar rezultatele vor fi văzute, în timp real, de medicii spitalului Elias din Bucureşti.

Crucea Roşie a înfiinţat punctul de prim ajutor din donaţii, iar costurile s-au ridicat la 2.500 de euro. În ţară mai sunt doar 15 astfel de puncte de prim ajutor, în zone la fel de izolate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri