Sari la conținut

Recompense pentru descoperiri arheologice

Doi pasionaţi de istorie din Braşov au găsit mai multe vestigii în zona localităţii Dumbrăviţa. Mulţi dintre pasionaţii de arheologie care descoperă obiecte vechi, preferă să le predea Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti şi să primească o recompensă. Fraţii Şerban însă au returnat obiectele muzeului de istorie din Braşov, pentru ca descoperirile să rămână în judeţ.

"Asta e dovada că noi iubim patrimoniul local, că iubim Braşovul şi nu ne-am gândit neapărat la o recompensă că nu se poate recompensa", a spus Florin Şerban, pasionat de istorie.

Cei care găsesc obiecte de patrimoniu sau vestigii arheologice trebuie să fie înregistraţi la poliţie şi să obţină un certificat. Apoi obiectele găsite trebuie predate în termen de maxim 72 de ore la o insituţie abilitată. În prezent în judeţul nostru, există 60 de persoane certificate legal pentru a face detectări de piese istorice.

"Pe baza acelei autorizaţii poţi ieşi în teren, cu specificaţia următoare: trebuie să verifici locul unde ieşi să nu fie înregistrat în repertoriul arheologic naţional, şi al doilea lucru în momentul când găseşti ceva trebuie predat muzeului sau primăriei unde s-a făcut descoperirea", spune Fănel Şerban, pasionat de istorie.

Pe lângă aceste obiecte valoroase, cei doi fraţi au descoperit acum două săptămâni şi o necropolă, în zona comunei Feldioara, ce datează din secolul III î.Hr. Astfel, în colaborare cu muzeul de istorie din Braşov, pasionaţii de istorie au decis să facă o strategie pentru ca locul să fie declarat sit arheologic.

Conducerea Muzeului de Istorie din Braşov are în vedere să obţină şi un fond de investiţii pentru ca cei care predau obiecte de patrimoniu instituţiei să primească o recompensă, dar şi deschiderea unui club al pasionaţilor de istorie.