Sari la conținut

Record de zbor al unei drone

La ora opt dimineaţa pregătirile pentru doborârea recordului mondial erau în toi. După ce bruma şi ceaţa au dispărut, la ora 9 și 38 de minute drona a fost ridicată de la sol. Echipa care a bătut recordul a menţinut aparatul în aer mai bine de două ore, sub stricta supraveghere a unui reprezentant de la Cartea Recordurilor. După exact 126 de minute şi 7 secunde, cînd a rămas fără baterie, drona a căzut şi a fost declarat un nou record mondial.

Vechiul record mondial era deţinut de un american care a ținut în aer o dronă timp de 99 de minute şi 23 de secunde. 

Atilla Bustya este cel care a reuşit această performanţă. Are 30 de ani, este IT-ist de meserie şi lucrează la acest proiect de nu mai puţin de 3 ani. A proiectat şi a creat structura dronei la o imprimantă 3D. A fost atent la fiecare detaliu astfel încât aparatul să fie cât mai performant. După Calculele lui bateriile ar fi trebuit sa il tina doua ore si si jumatate, dar vantul i-a dat batai de cap.

"Design-ul l-am făcut la 150 de minute dar am avut vânt și a scos mult din baterii dar în final am avut noroc, a lăsat vântul puțin. Totul este optimizat complet", spune Bustya Attila - proiectantul dronei.

Inginerul din Harghita va dezvolta tehnologia dronelor de supraveghere performante împreună cu un inginer american Jean Steigemeier, care a lucrat la misiunea Apollo 11.

"Piața pe care noi o țintim sunt pompierii, poliția de frontieră....Pilotul va sta în centrul de comandă și control, va vedea totul pe monitoare și pe calculatoarele de acolo și va putea pilota drona de acolo, din interior, capturăm datele de pe dronă în timp real și le putem transmite imediat", spune  Jean Stegmeier - inginer. 

Tentativa de doborâre a recordului mondial a adus în Harghita şi alţi experţi în domeniu, care au venit să studieze tehnologia cu care a fost realizat aparatul de zbor.

"Sunt multe componente din care se construiește drona și toate trebuie să lucreze împreună", spune Gabor Vasarhelyi - expert în drone. 

Preţul unei astfel de drone depășește 10.000 de euro, însă utilizarea unei drone pentru misiuni speciale poate înlocui cu succes un elicopter, iar costurile sunt mai mici.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Mihai Stan