Refugiu la răcoare, în salină 

Data publicării:
PRAID

Masivul de sare s-a format în urmă cu 20 de milioane de ani în adâncul mării. După evaporarea apei, a rămas stratul de sare care a format ulterior un bloc masiv. Exploatarea a început pe vremea romanilor şi continuă şi acum. Pe lângă acest rol, salina este un important punct de atracţie turistică. În inima masivului de sare se ajunge cu autobuzul pe un culoar de un kilometru şi jumătate. Odată ajunşi aici veţi descoperi un adevărat oraş subteran.

Sarea este o substanţă foarte complexă. Conţine aproape 40 de elemente chimice printre care magheziul, calciul şi fierul, adică tot ce are nevoie organismul pentru a fi sănătos. Beneficiile aerului din salină se datorează aerosolilor, particule fine de minerale ce plutesc în aer. Sunt uşor de inhalat şi au efecte curative.

" Baza de agrement a fost deschisă în anul 1980 şi aici vin bolnavi cu astm, bronşită, boli alergice şi zilnic stau înăuntru patru ore. O cură ţine între 8 şi 12 zile, după recomandarea medicului ", spune Veres Arpad - ghid turistic.

În fiecare zi la Salina Praid vin în jur de trei mii de oameni. Unii dintre ei sunt la tratament, iar alţii doar vizitează centrul de agrement.

" Este un mediu pentru tratament atât pentru copii, cât şi pentru bătrâni. am mai fost anul trecut şi acum e a doua oară ", spune un vizitator. 

" Sarea se simte foarte bine. Când inspirăm si expirăm este extraordinar ", adaugă un alt turist. 

În salină aveţi de toate. Parc de aventură, biserică, magazine, locuri de joacă pentru copii şi chiar restaurante.


" Le punem la dispoziţie turiştilor un cadru sănătos de distracţie, multă adrenalină. Avem tiroliană, trasee de căţărare, via ferata ", povesteşte Gabriel Neculoiu - administratorul parcului de aventură de la Praid. 

La ieşirea din salină aveţi de urcat aproape 200 de trepte până la autobuzul care vă va scoate din subteran. Plimbarea nu se opreşte aici. De curând, la Praid a fost deschis un ştrand modern cu apă sărată şi încălzită, benefică pentru afecţiunile osoase.


Biletul de intrare în salină costă 22 de lei, iar la ştrand, 25 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri