Refuză ajutorul de la stat

Data publicării:
CENTRU MATERNAL 111114

Anamaria are 32 de ani, nu este căsătorită, nu are o locuinţă şi nici loc de muncă. În schimb, are şase copii cu vârste cuprinse între 2 şi 14 ani. De o săptămână, a venit la centrul maternal de la Codlea, însă nu are de gând să rămână aici. Îşi va lăsa doar copiii în grija statului, pentru că vrea să plece în Italia, chiar dacă ştie că îi va putea vizita pe cei mici doar de două ori pe an.

" Mai departe aş zice că aş pleca în Italia la soră-mea, am vorbit cu ea, a zis că mă ajută, să mergem acolo să lucrăm, să ne luăm un loc de casă, să ne facem o casă să ne ridicăm ", spune Anamaria - mamă asistată social. 

" Încercăm să împiedicăm acest lucru pentru că nu vedem făcând un viitor copiilor o mamă care este destul de tânără, care are şase copii şi care în momentul în care a plecat, se va crea un zid între ea şi copii ", povesteşte  Mirela Lăcătuş - şef Complex Servicii "Măgura" Codlea. 

Ca Anamaria sunt sute de mame. Deşi pot sta aici un an, fără să aibă grija zilei de mâine pentru ele sau pentru copiii lor, puţine sunt cele care rămân în centru mai mult de două săptămâni.

" Mama, la un moment dat, îi e mai drag să se-ntoarcă la concubin şi concubinul nu o acceptă cu noul născut sau pleacă în străinătate, motivând că doresc să-şi caute un loc de muncă şi să facă bani ca să aibă o locuinţă ", susţine Dana Luca - dir. adj. DGASPC Braşov. 

Pe lângă condiţiile bune de trai, la centrul maternal femeile primesc şi consiliere din parte specialiştilor, care le ajută să se poată integra în societatea şi să îşi găsească un loc de muncă.


" Când sunt mamele plecate la serviciu noi avem grijă de copii, îi schimbăm dacă e nevoie pe cei mici, le dăm de mâncare ", afirmă Ileana Mitocaru - îngrijitor.

În ciuda tuturor eforturilor, doar 20% din mamele care trec pragul centrului de la Codlea reuşesc să se reintegreze în societate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri