Reguli noi la angajarea zilierilor 

Data publicării:
ZILIERI

Ioan Mocanu are 6 hectare de pământ pe care cultivă cartofi. Când vine vremea să-i scoată angajează oameni de prin sat, cu ziua. E avatajos şi spune că nu a auzit niciodată de registre de evidenţă a zilierilor sau de vreo lege care să-i interzică să-şi facă treaba aşa ca până acum.

"La strânsul cartofilor, la strânsul gunoiului natural, la fân, mai multe. Cu cât îi plătiţi? Depinde, unii vor ţigări, bani, mâncare, cum mă înţeleg cu ei ", a spus Daniel Zaharia - agricultor.

Pe marii agricultori noile reglementări din legea zilierilor îi nemulţumesc. Au aflat că registrele de evidenţă a zilierilor cumpărate în urmă cu aproape trei ani nu mai sunt valabile şi trebuie să comande altele, în care au fost introduse doar trei rubrici noi. Este vorba despre semnătura pe proprie răspundere a zilierilor că sunt apţi de muncă, o rubrică în care trebuie să confirme că au primit banii şi una în care trebuie să semneze părinţii în cazul în care zilierii sunt minori.

"Au tipărit alte registre, cu alte rubrici ca să le înlocuim pe celelalte? Asta înseamnă sursă de bani pt nişte oameni, dar bineînţeles nişte costuri suplimentare pentru agenţii economici ", susţine Ioan Benea - preşedintele Federaţiei Naţionale "Cartoful".

În cazul unui accident de muncă sau în cazul decesului zilierului, patronul este nevoit să suporte cheltuielile pentru spitalizarea, respectiv înmormântarea acestuia. Reprezentanţii Inpectoratului Teritorial de Muncă spun că legea este utilă şi nu încurajează munca la negru.

"Angajatorii să înţeleagă că au oportunitatea ca pentru acele activităţi care sunt ocazionale să folosească forţa de muncă în conformitatea cu prevederile legii 52 astfel cum ea a fost modificată şi să nu opteze pentru folosirea fără forme legale ", afirmă Adrian Reit - inspector-şef ITM Braşov  

În primele cinci luni ale anului, ITM Braşov a eliberat 160 de registre de evidenţă a zilierilor către 84 de agenţi economici în care au fost înregistraţi aproape 3.000 de zilieri. Cei mai mulţi au lucrat în agricultură şi silvicultură. Până în prezent, inspectorii ITM au făcut 17 controale, dar nu au aplicat nicio sancţiune pentru agenţii economici care angajează zilieri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri