Reţea de traficanţi, destructurată

Data publicării:
droguri

Substanţele chimice ajungeau în România prin intermediul unor curieri. Procurorii susţin că o parte din membrii grupării le combinau cu toluen, acetonă sau sodă caustică, iar amestecul îl pulverizau apoi pe ceaiuri medicinale pe care le cumpărau din supermarketuri. Un gram din acest amestec era vândut apoi cu 20-30 de lei.

"Aceste substante noi sunt extrem de periculoase, atât din punct de vedere psihic, cât şi fizic, creează complicaţii respiratorii şi cardiace şi de asemenea, complicaţii psihiatrice severe", spune cms. Cristian Oprişan, şef Centrul Regional Antidrog Constanţa Tulcea.

Procurorii şi poliţiştii spun că săptămânal primesc cel puţin două sesizări din partea medicilor de la urgenţe referitoare la persoane, în special minori, care ajung în stare gravă la spital în urma consumului de substanţe psihoactive.

 "Noi suntem siliţi să acţionăm simptomatic, de obicei pacienţii nu mărturisesc consumul de substanţe, aceste informaţii vin tardiv, încercăm să le smulgem de la aparţinători sau după ce pacientul a ajuns intr-o stare în care sepoate comunica cu dumnealui", spune dr. Diana Brânzei, medic UPU SMURD Arad.

"Este, din păcate o substanţă foarte persiculoasă pentru sănătate şi, din păcate, la nivel social pătura cea mai lovită este cea a adolescenţilor iar datorită preţului redus constatăm că amploarea fenomenului este chiar mai ridicată decât în cazul vânzării de droguri clasice", spune Cătălin Borcoman, procuror şef DIICOT Braşov.

25 de persoane din Braşov, Codlea şi Vulcan au fost ridicate în urma percheziţiilor de azi dimineaţă şi duse la audieri. 11 dintre ele au calitatea de suspecţi în acest caz.

"Trebuie să dea o declaraţie şi se întoarce acasă, că nu există probe. Eu ştiu clar că este nevinovat, n-are nicio legătură. Păcat că cine ştie ce prieteni are", spune logodnica unui suspect.

Procurorii DIICOT spun că în legislaţia actuală consumul de substanţe psihoactive nu este incriminat, astfel că nu au cum să intervină pentru a stopa acest fenomen. Anchetatorii speră ca acum, fiind vorba despre un grup infracţional organizat, să poată să obţină arestarea preventivă pentru 30 de zile a suspecţilor.

Reporteri: Madalina Zamfir, Sorina Secelean
Operatori: Dan Dascălu, Lucian Păculea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri