Sari la conținut

Reţetă de succes la Miercurea Ciuc. Câinii de la adăpost sunt adoptaţi în Germania

La adăpostul de la marginea oraşului Miercurea Ciuc sunt acum peste 300 de câini. Carmen a adus şi ea zilele trecute la azil un căţel pe care l-a găsit în parcarea unui supermarket şi crede că animalul are toate şansele să fie adoptat printr-o colaborare româno-germană. "Ei vor avea posibilitatea şi şansa la o viaţă mai frumoasă decât cea pe care o au în acest moment", spune Carmen Bali.

Numai anul trecut, la azil au ajuns 566 de patrupede de pe străzile oraşului, din care 544 au fost adoptate. Câinii iau calea străinătăţii o dată la trei săptămâni, iar primii care ajung în Germania sunt puii..

Adopţiile sunt rezultatul unei colaborări dintre fundaţia din Miercurea Ciuc si o asociaţie din Germania. De îngrijirea animalelor se ocupă şi trei voluntare ale asociaţiei din străinătate

Colaborarea dintre cele două asociaţii este veche, din 2005, însă abia în ultimii trei ani a început procesul de adopţie în străinătate. Până acum s-au adoptat peste 2.500 de animale.

"Ei au acolo un site pe care se uită toţi oamenii de acolo şi îşi pot alege un câine", spune Johanna Buslik, adminstrator adăpost 

Reprezentanţii municipalităţii din Miercurea Ciuc au susţinut proiectul asociaţiei. Au oferit o parte din terenul adăpostului şi contribuie lunar cu o sumă de bani pentru cheltuielile de întreţinere.

În urma colaborării reprezentanţii asociaţiei din Harghita ştiu exact unde ajung câini adoptaţi şi cum sunt îngrijiţi şi speră să extindă acţiunile de cooperare şi cu alte ţări precum Austria.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Răzvan Rădache