Retrocedările de terenuri, blocate 

Data publicării:
RETROCEDARI

Comuna Părău din judeţul Braşov este una dintre localităţile unde autorităţile locale nu au bani pentru a finaliza inventarierea terenurilor.

"Trebuia să terminăm în anul precedent această procedură dar din cauză că nu am avut prevăzut în buget bani pentru asta, am prevăzut în anul ăsta", a spus Mihai Popeneciu, primarul comunei Părău.

Costurile totale ale reinventarierii se ridică la 55.000 de lei. Localnicii aşteaptă de mulţi ani să fie proprietari pentru că nu mai vor ca terenurile să le fie călcate ilegal, spun ei.

"Ştim este pământul nostru, e dreptul nostru, ai cu ce să te duci într-o instanţă. Aşa, unul care are 1.000 de oi păşuneşte pe unde îl taie capul şi n-ai ce să-i faci", spune un localnic. 

La Zărneşti autorităţile locale nu au mai putut plăti firma care a realizat o parte din reinventariere a terenurilor, aşa că s-a renunţat la lucrare.

"Firma cerea o sumă mult mai mare, aproape dublu faţă de ceea ce am votat noi acum şi nu ne permitem să cheltuim o sumă aşa de mare", a declarat Dorel Bîrlădeanu, primarul din Zărneşti.

Pentru cele 19.800 de hectare reinventariate, primăria Zărneşti are de achitat aproximativ 100.000 de lei.

În total în judeţul Braşov sunt 16 localităţi care trebuie să finalizeze împărţirea terenurilor. Până la încheierea acestei acitivităţi, retrocedarea a fost suspendată.

"Singura excepţie de la această suspendare o constituie sentinţele judecătoreşti respectiv titularii de drepturi care sunt în posesia unui titlu executoriu care obligă att comisia locală cât şi comisia judeţeană la eliberarea titlului", afirmă  Ana Fleşeriu, subprefect al judeţului Braşov.

Pentru a termina împărţirea terenurilor primarii mai au timp până în luna iulie a acestui an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri