Roboţi de la AFT Sibiu, pentru Armata Română

Data publicării:
ROBOTI SIBIU

Timp de patru ani, studenţii şi profesorii de la Academia Forțelor Terestre din Sibiu s-au străduit să facă funcționali nişte roboţi, care ar putea salva viețile soldaților. Între timp, tinerii care au început proiectul au absolvit deja școala militară și au fost angajați de Armata Română. Succesul lor, însă, a venit abia acum, când Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci le-a brevetat creațiile. Inventatorii cred că roboții lor pot ajuta în mai multe feluri Armata Română.

"Vrem să dezvoltăm aceste tehnologii și pe domeniul apărării CBRN, în sensul că acești roboți să poată participa la acțiuni de detecție a substanțelor toxice de luptă sau a nivelului de radiații și, implicit, să intre în spații sau în zone contaminate din punct de vedere chimic sau radioactiv", a spus col. Dănuţ Moşteanu, director departament Științe Tehnice AFT.  

Primul minirobot pe șenile poate detecta, de la distanţă, potențiali explozibili, iar al doilea, cu încărcare solară, permite distrugerea acestora.

Fabricați la scară largă, roboții ar scuti soldații de aceste operațiuni care le pun viața în pericol. Deși în lume mai există astfel de mașinării, românii au inventat două sisteme care consumă mult mai puțin și care pot fi încărcate cu energie solară. Ceea ce le face și mai ieftine.

"Prețul unui astfel de robot este de 50, 60, 70 de mii de euro. Cred că la un preț de 25-30 de mii de euro, înseamnă un preț la jumătate, putem să implementăm aceste tehnologii", precizează col. Dănuţ Moşteanu, director departament Științe Tehnice AFT.

"Mă gândesc că paleta ar fi destul de aproape, în ceea ce privește construcția unei astfel de mini-robot, prin alocarea de fonduri de Ministerul Apărării, privind înzestrarea în lupta împotriva terorismulu", spune Silviu Mihai-Petrişor, inventator. 

Tinerii de la Academia Forțelor Terestre sunt obișnuiți cu tehnica robotică. Vedeta instituției este NAO, un robot umanoid care știe nu mai puțin de 11 limbi străine.

Reporter: Adela Mohanu / Operator: Lucian Sandu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri