Salvare din avalanșă

Data publicării:
SALVARE AVALANSA

Cei care iubesc iarna, muntele, schiul și drumețiile trebuie să fie pregătiți atunci când se aventurează în zonele montane. Și asta pentru că, în orice moment ar putea fi surprinși de avalanșă. Cee ce nu trebuie să lipsească din dotarea fiecărui turist este un dispozitiv electronic de salvare din avalanșă. Acesta emite semnale către un aparat folosit de salvatorii montani și astfel ei pot afla exact zona în care se află victima. Un astfel de aparat nu este ieftin costă 950 de lei, însă ar putea fi un adevărat salvator.

"Cu cât se intensifică semnalul sonor al dispozitivului înseamnă că ne apropriem de dispozitivul pe care îl căutăm. Căutarea se face în zig zag şi în momentul când recepţionăm semnalul cel mai puternic pornim într-o nouă serie de căutare", spune plt. adj. șef Vasile Bălan, Jandarmeria Montană Brașov.

Ca să arate cum funcționează astfel de aparate și care este desfășurarea de forțe în cazul unei avalanșe militarii Jandarmeriei Montane Brașov au simulat în zona masivului Postăvarul, intervenția pentru salvarea unei victime din avalanșă și a unui turist rănit după o cădere de pe stâncă.

"2 sau 3 salvatori, cu ajutorul aparatelor de căutare, indentifică zona şi încearcă să identifice dacă victima a avut aparat de căutare. După care o echipă de sondare începe şi sondează toată zona unde s-a produs avalanşa până la găsirea victimei", declară lt. col. Marian Mălușelu, șef Jandarmeria Montană Brașov.

Demonstrațiile au fost făcute sub supravegherea unor oficiali elvețieni, specializați în evaluarea procedurilor de intervenție în astfel de cazuri.

"Concluziile, până în acest moment, sunt pozitive. Am cerut să fie organizat un exerciţiu complex ca să vedem cum se intervine. S-a înscenat o alertă de dispariţie şi ne-a fost prezentată în cadrul unui exerciţiu de mare anvergură şi foarte interesant", a declarat Guido Guidetti, responsabil proceduri de salvare, Elveția. 

În 2014, Jandarmeria Montană Română a fost dotată cu mijloace moderne de intervenție pe munte, de la autovehicule de teren și până la utilaje cu șenile. Finanțările au fost asigurate prin Programul de cooperare elveţiano-român pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri