Satele din Moieciu, izolate din cauza zăpezii

Data publicării:
MOIECIU

Sat de munte, răsfirat, situat la poalele Pietrei Craiului, la peste 1.200 de metri altitudine, Peştera este un paradis pentru cei care caută linişte şi aer curat. Pentru localnici, însă, traiul aici, mai ales iarna, este un chin. O casă se află pe un vârf de deal, iar vecinii la kilometri întregi distanţă - acesta este peisajul de aici, iar cei mai afectaţi sunt întotdeauna copiii, care duc o adevărată luptă cu troienele, în drum spre şcoală.

Doar câţiva dintre copii locuiesc în vatra satului, aproape de şcoală. Pentru restul, drumul până aici este o adevărată aventură.

"Soluţii prea puţine sunt. Noroc că avem scurtături, că altfel, dacă mergeam pe drum, făceam deja o oră şi ceva", ne spune Teodora, elevă la şcoala din Peştera.

Am urmărit-o până acasă pe Teodora. Deşi locuieşte la doar doi kilometri de şcoală, ne-a luat mai bine de o jumătate de oră să ajungem acasă la ea, prin zăpadă.

Nu doar frigul îi ameninţă zilnic pe copiii din Peştera. Iarna, prin păduri, pe poteci acoperite de zăpadă, riscul ca sălbăticiunile să le iasă în cale este foarte mare. Teodora este însă un copil norocos. Are colegi care locuiesc atât de departe de şcoală, încât sunt complet izolaţi. Vântul a viscolit zăpada prin văi, le-a acoperit potecile de scurtătură, iar pe uliţele înghesuite utilajele de deszăpezire nu pot intra.

Drept urmare, am găsit în şcoala din Peşetera doar o mână de copii.

"Eu, ieri, când am venit, aveam zăpada deasupra genunchiului, apoi un copil, ce face? Le e greu. M-au sunat şi părinţii că, o zi, poate două, nu vor veni. Aseară m-a sunat cineva şi a cerut temele ca să facă şi încercăm să ne descurcăm aşa", spune Ecaterina Stoica - învăţătoare.

Atâta timp cât va ninge iar vântul va continua să viscolească zăpada pe drumuri, situaţia va persista. Oamenii nu au decât să îşi facă drum prin zăpadă cu lopata sau să aştepte până când vremea se va mai linişti.

"S-a lucrat zilnic câte zece ore, cu câte două, trei utilaje. A fost şi viscol puternic care, după o intervenţie, punea zăpada la loc după o jumătate de oră-o oră, ca şi cum nu s-ar fi acţionat deloc", a spus Nicolae Clinciu - primar comuna Moieciu. 

Comuna Moieciu are în subordine şase sate. Două dintre ele, însă, Măgura şi Peştera, sunt în fiecare an aproape izolate de civilizaţie, din cauza zăpezilor.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri