Sari la conținut

Şcoala de munte

Stagiile de instruire de iarnă sunt printre cele mai importante şcoli ale vânătorilor de munte. În acest an, 14 subunităţi ale Brigăzii 2 Vânători de Munte se instruiesc, în două serii. Sute de militari se antrenează în şapte masive muntoase din zona Braşovului. Acţiunea a început acum două săptămâni şi durează o lună.

Militarii învaţă tactica atacurilor prin surprindere şi regulile supravieţuirii de durată, în condiţii extreme, în teritoriu ostil. Stagiul e cea mai bună ocazie cu care orice vânător de munte poate vedea, spre exemplu, cum se construieşte un iglu, care să adăpostească o întreagă grupă de asalt.

"Pentru construcţia unui iglu de grupă este nevoie de şase metri cubi de zăpadă şi de trei ore de muncă, la capătul cărora cei cinci vânători de munte au parte de adăpost, căldură şi chiar condiţii comfortabile", realtează Claudiu Loghin, reporter Digi24 Braşov.

"Practic, fără un adăpost de genul ăsta, în condiţiile de vreme pe care le vedeţi acum, e aproape imposibil să supravieţuieşti", spune cpt. Cătălin Costea, Batalionul 21 Vânători de Munte Predeal.

După accidentul aviatic petrecut în ianuarie 2014, în munţii Apuseni, Ministerul Apărării a creat, la Brigada 2 Vânători de Munte, grupe de intervenţie antrenate şi echipate pentru căutarea victimelor suprinse pe munte de situaţii de urgenţă. Aşa se face că, la şcoala de iarnă, vânătorii de munte învaţă să caute un turist surprins de avalanţă, să găsească un grup de excursionist rătăcit sau să coboare din munte victima unei căderi de pe stâncă.

 "Comandanţii de subunităţi prezenţi vor încerca să realizeze coeziunea subunităţilor, vor realiza deplasări, căutări pe distanţe scurte, în teren muntos împădurit, cu zăpadă din abundenţă", spune gen. bg. Tudorică Petrache, comandant Brigada 2 Vânători de Munte Braşov.

Brigada 2 Vânători de Munte face parte din Statul Major al Forțelor Terestre. Unitatea este recunoscută drept una din structurile de elită ale Armatei Române. Începând cu anul 2005, militarii brigăzii au participat la misiuni în teatrele de operaţiuni din Kosovo, Irak şi Afganistan.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Alex Apetroae