Şcoli şi licee fără directori adjuncţi 

Data publicării:
DIRECTORI HARGHITA

De opt ani Reka Andras a fost director adjunct la cel mai bun liceu din Miercurea Ciuc. Deşi, teoretic, nu mai deţine această functie, în realitate, ea spune că va continua să-l ajute pe actualul director al liceului. Este profesoară de limba română şi după vacanţa intersemestrială a revenit la norma completă de 18 ore de predare pe săptămână.

"Eu sunt obişnuită cu o muncă stabilă. Şi dacă am început ceva la începutul anului şcolar, avem o programare, o planificare şi încercăm să o ducem până la capăt bine", spune Reka Andras-Juhasz, fost director adjunct "Marton Aron".

Cei mai afectaţi de această schimbare sunt elevii şi asta pentru că acum, în mijlocul anului şcolar, aceştia sunt nevoiţi să înveţe de la alţi profesori, cu alte metode de predare. Nemulţumiţi, atât elevii şi părinţii, dar şi profesorii au semnat o petiţie pentru ca directorii să nu fie schimbaţi din funcţie.

"Am semnat-o şi eu pentru că mi se pare un lucru foarte corect să primească înapoi această funcţie", spune un părinte.

La liceul "Marton Aron" învaţă în prezent 700 de elevi în doar 24 de clase. Şi conform noului regulament al ministerului, liceul ar trebui să aibă minim 25 de clase pentru a putea avea director adjunct. Astfel desfiinţarea postului a dus la reîmpărţirea orelor între profesorii de limba română şi refacerea orarului.

"Am refăcut şi orarul parţial dar totuşi este o lucrare destul de amplă care a afectat nouă profesori şi orarul a nouă profesori şi a şapte clase", a spus Laszlo Varga, director liceu "Marton Aron". 

Un alt liceu, aceeaşi problemă. Pentru că sunt doar 16 clase la această unitate nu se justifică funcţia de director adjunct iar astfel nu mai este nevoie nici de profesorii suplinitori care se ocupau de clasele directorilor.

"Şi eu ca director şi doamna director adjunct este de specialitate geografie şi a trebuit să angajăm două persoane suplinitoare, colegi care au fost pur şi simplu înştiinţaţi că peste trei zile îşi pierd orele", a precizat Levente Tamás, director Liceu Teologic "Segito Maria".

În judeţul Harghita sunt în total 13 unităţi de învăţământ, care au rămas fără directori adjuncţi la începutul lunii februarie.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri