Sari la conținut
News Alert

Scriitorul copiilor

Benedek Elek s-a născut în Băţanii Mici, un sat din judeţul Covasna. Încă de când era copil a fost un elev eminent care citea mult, vorbea limbi străine şi scria în ziarele locale. 

"A fost un elev cuminte, a început să culeagă tezaurele folclorice secuieşti. Cu asta a plecat la Budapesta la Facultatea de Filologie la secţia maghiară-germană.", ne-a declarat Szabo Ildiko - muzeograf.

A scris peste 150 de cărţi pentru copii şi a devenit în scurt timp o personalitate completă în literatură: a fost poet, povestitor, nuvelist, jurnalist şi gazetar. Dorul de locurile natale l-a făcut să se întoarcă acasă. A construit o locuinţă mică, dar cochetă în care a locuit cu soţia sa. Casa este acum un muzeu deschis publicului în care sunt depozitate obiecte personale, mobilă pictată şi foarte multe cărţi.

A murit în urma unui atac vascular cerebral iar soţia lui s-a sinucis. Din povestea lor a rămas Casa Memorială Benedek Elek ce poate fi vizitată în fiecare zi între orele 10:00 - 20:00. Un bilet de intrare costă 3 lei pentru copii şi 6 lei pentru adulţi.

Reporter: Ioana Mihai / Operator: Zoli Racz