Scufundări într-un lac artificial

Data publicării:
SCUFUNDARI DALNIC

Înainte de a începe scufundările în lacul artificial, copiii au primit instrucţiuni despre componenţa echipamentului şi care sunt semnele pe care trebuie să le respecte autuci când se află la adâncime.

Apoi, în echipe de câte doi şi însoţiţi de un scafandru profesionist, copiii din tabără au explorat lacul artificial aflat în vârful dealului. Deşi lacul are o adâncime de nouă metri, cei aflaţi la prima scufundare nu au putut să se adâncească mai mult de trei metri. Cu toate acestea, scafandrii amatori au fost încântaţi de momentele petrecute sub apă în preajma peştilor, mai ales că cei mai mulţi dinrte ei au făcut acest lucru pentru prima dată.

„Sub apă a fost o lume magică, cu mulţi peşti cu multe alte plante. A fost foarte frumos. Această experienţă chiar m-a impresionat", a spus un copil.

„Prima experienţă şi a fost foarte frumoasă. Pentru început m-am cam încurcat dar după a fost foarte frumos", spune alt copil.

Lacul artificial al Centrului de Scufundări Subacvatice de la Dalnic are o suprafaţă de 1.000 mp şi a fost amenajat în urmă cu un an, la iniţiativa unuia dintre cei mai buni scafandrii din ţară, Szabó Jenő. Acesta urmăreşte ca toţi copiii interesaţi să afle ce înseamnă viaţa subacvatică pentru că doar aşa pot proteja mediul înconjurător.

"N-ai cum să ceri de la un copil să protejeze ceva pe care nu că nu îl iubeşti, dar nu cunoşti. Deci asta este esenţa şi scopul taberei să facem să îndrăgească peştişorii, plantele şi să înţeleagă că şi sub luciul apei există viaţă", spune Szabó Jenő, conducătorul Centrului de Scufundări Subacvatice.

Cei 30 de copii aflaţi în tabără înţeleg ce înseamnă protecţia naturii, adică să pună în practică ce află la şcoală. Toate aceste fac parte dintr-un proiect unic, realizat cu ajutorul fondurilor europene în valoare de 20.000 de lei.

"Vrem să facem ceva deosebit şi anume să le explicăm copiilor despre educaţia ecologică dar într-un mod în care nu a mai făcut-o nimeni nici în România şi nici măcar în Europa, prin intermediul scufundărilor", spune Cătălin Lazăr, preşedintele Asociaţiei pentru Dezvoltare Alutus.

În tabăra organizată participă şi la ateliere de educaţie unde identifică păsări, mamifere mici și plante, cu ajutorul specialiștilor.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri