Se caută alt constructor pentru Maternitate 

Data publicării:
MATERNITATE

Un corp al clădirii maternităţii a fost reabilitat anul trecut şi arată acum ca un adevărat spital european. Nu aceeaşi situaţie este însă şi la 20 de metri mai încolo. O altă aripă a clădirii este în stare avansată de degradare pentru că lucrările au fost oprite încă din faşă.

Conform primei licitaţii, clădirea ar fi trebuit să fie una nou-nouţă, cu dotări moderne, dar pentru că imediat după licitaţie, constructorul nu s-a mai înţeles la bani cu Ministerul Sănătăţii, şantierul a fost abandonat, iar acum clădirea se degradează tot mai tare.

Cei care au de suferit de pe urma sistării lucărilor sunt pacienţii, dar mai ales conducerea spitalului care tânjeşte după saloane şi săli de operaţii moderne, aşa cum ar arăta după noul plan.

"În loc de o sală mare de naşteri vor fi saloane în care vor naşte gravidele, vor rămâne după aceea în acelaşi salon ca lăuze, cu copilul lângă, s-au regândit total circuitele, în loc de un lift. Vor fi patru lifturi moderne", spune Mircea Preda - managerul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Braşov.

Pentru că banii pentru reabilitare vin de la Banca Mondială, lucrările trebuie finalizate în maximul 200 de zile, adică până la sfârşitul anului. Ministerul Sănătăţii a derulat deja o nouă licitaţie, dar plicurile vor fi deschise abia în luna aprilie.

"Totul trebuie grăbit pentru că partea aceasta de organizare cu licitaţia, cu semnarea contractelor din păcate ţine mult timp şi atunci se pierd exact lunile în care s-ar putea lucra", spune ing. Bodor Csaba - expert în construcţii. 

Pentru începerea noii licitaţii a fost nevoie să se clarifice situaţia juridică a corpului vechi al maternităţii, având în vedere că imobilul s-a aflat până acum în proprietatea Bisericii Evanghelice.

"Pentru ca această licitaţie să poată să aibă loc, Consiliul Judeţean a făcut eforturi deosebite în sensul în care a plătit 10 milioane de lei pentru a intra în proprietate pe toată clădirea maternităţii", a declarat Claudiu Coman - vicepreşedinte CJ Braşov.

Valoarea estimată a investiţiei este de aproximativ 30 de milioane de lei, iar finanţarea este asigurată de Banca Mondială, printr-un program al Ministerului Sănătăţii.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri