Sari la conținut

Se reîntorc acasă

Familia Ciubotaru se împarte de 11 ani între Italia şi România. Valentin lucrează în constucţii, iar Liliana este menajeră. S-au săturat să stea printre străini, dar ştiu că acasă nu-i aşteaptă nimic mai bun. Nici banii pe care îi făceau în urmă cu zece ani nu mai sunt atât de mulţi, dar tot nu vin în România.

"S-a schimbat mult, nu mai e ca la început, dar încercăm să supravieţuim. Care suntem mai vechi, mai avem relaţii, mai lucrăm, care nu, sunt mai nenorocoşi, se închid firmele, atunci vin acasă", povesteşte Valentin Ciubotaru - muncitor.

După 20 de ore de mers neîntrerupt cu maşina, familia s-a simţit împăcată când a gustat din roşiile de grădină şi din slănina afumată ca la mama acasă.

Mulţi dintre românii plecaţi de ani buni în Italia s-au reîntors acasă.

"Am ajuns în Italia înainte de 2000, prin 99, şi am stat aproape 12 ani şi acum la sfârşit nu mai era ca înainte ", povesteşte un alt român. 

În urmă cu zece ani, reîntoarcerea românilor din Italia sau Spania însemna creşterea vânzărilor din toate domeniile în municipiul Făgăraş, mai ales la materiale de construcţii. Boom-ul se simte şi acum dar nu ca în anii trecuţi.

"August era lună de vârf, cel puţin la materiale de constucţii, dar se pare că anul acesta nu mai este. Explicaţia e că, din punctul meu de vedere, salariile nu mai cresc ", susţine Andreea Ambaruş - reprezentantul unui magazin de materiale de construcţii.

Un român care lucrează în domeniul amenajărilor interioare în Italia sau Spania câştigă acum 1.500 de euro, cu 1.000 de euro mai puţin decât în urmă cu un deceniu.