Sezonul muncii la negru

Data publicării:
SEZONUL MUNCII LA NEGRU BETA

Opt muncitori lucrează de zor la izolarea termică a unui bloc din Braşov. Nu au echipamente de protecţie şi, cu atât mai puţin, contracte de muncă. Inspectorii ITM i-au luat astăzi la întrebări şi astfel au aflat că muncitorii lucrează pentru o persoană fizică. Patronul recunoaşte că îi foloseşte pe oameni la negru şi asta pentru că nu poate ţine pasul cu impozitele.

Patronul spune că vrea să lucreze corect, dar dă vina pe angajaţi. Spune că sunt neserioşi şi pleacă atunci când ţi-e lumea mai dragă. De angajat zilieri, nici nu vrea să audă. E prea multă birocraţie la mijloc. Aşa că e mai uşor să tocmeşti câtiva oameni pentru o lucrare temperară. Practica este foarte des întâlnită, iar inspectorii ITM cunosc bine fenomenul.

Într-unul din cartierele rezidenţiale ale Braşovului îl întâlnim pe domnul Trofin Manolache. Susţine că are o datorie la un prieten, iar în contul ei s-a oferit să îl ajute să-şi ridice o casă.

Proprietarul casei nu are dreptul legal să angajeze zilieri, aşa că îşi construieşte casa cu cine poate. Un muncitor se tocmeşte la negru cu aproximativ 50 de lei pe zi, faţă de 20 de lei, cât este maximul admis de legea zilierilor.

Ca să vină în sprijinul celor care sunt dispuşi să lucreze cu ziua, inspectorii de la ITM au făcut deja demersuri pentru schimbarea legii. Astfel, dacă propunerea va fi acceptată, zilierii vor putea lucra în legalitate şi la persoane fizice. Angajatorii îi pot plăti cu maximum 20 de lei pe zi şi vor achita la stat mai puţin 2 de lei impozit lunar pentru fiecare. În acest moment, patronii care nu respectă legea zilierilor riscă să plătească amenzi cuprinse între 2.000 şi 10.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri