Sari la conținut

SFÂNTU GHEORGHE. Drapelul, din nou "mărul discordiei" 

Scrisoarea veteranilor a ajuns săptămâna trecută la primarul Antal Arpad.

"Drapelul de pe cupola Primăriei reprezintă un simbol sfânt al demnităţii naţionale şi al sacrificiului suprem al ostaşilor români care au luptat pentru libertate şi pentru reîntregirea ţării. (...) Vă rugăm, domnule primar, să asiguraţi condiţiile necesare repunerii steagului tricolor, pe cupola Primăriei, acolo unde îi este locul", au precizat semnatarii scrisorii. Oamenii consideră că, intenţionat sau nu, gestul autorităţilor de a uita să arboreze drapelul statului român pe cupola clădirii Primăriei rămâne unul de sfidare.

"Ceea ce am câştigat prin luptă pentru eliberarea oraşului pierdem acum în plan simbolic şi dovedim o slăbiciune de nepermis", a spus Ioan Lăcătuşu - reprezentant Forumul Civic al Românilor Covasna.

Semnatarii au înmânat o astfel de scrisoare şi ministrului Apărării, Mircea Duşa. Veteranii din Sfântu Gheorghe consideră că problema drapelului poate fi abordată fără lupte şi discuţii interetnice, dincolo de intenţia afirmării ca şi comunitate.

"Ca ofiţer în rezervă consider că acest simbol al drapelului arborat pe cupola Primăriei este un omagiu al celor care şi-au dat viaţa în timpul războiului, indiferent de care parte ar fi", a precizat Nicolae Ivan - colonel în rezervă.

"Ar trebui să ne respectăm eroii şi să nu ne facem socoteli politice folosind astfel de lucruri", a declarat pr. Ioan Cucu - Asociaţia Cultul Eroilor "Regina Maria"

Români sau maghiari, localnicii nu văd în arborarea drapelului un motiv de discuţii între etnii.

"Părerea mea e că trebuie să îl pună sus, atât! Să îl pună sus, că acolo a fost locul lui", a spus un localnic.

Nu este prima dată când drapelul de pe cupola Primăriei le face probleme autorităţilor. În anul 2002, fostul primar al municipiului Sfântu Gheorghe a fost amendat de Prefectură cu suma de 5.000 de lei, pentru că îndepărtase acelaşi steag de pe turla primăriei din oraş. În ce priveşte situaţia de acum, actualul primar nu a dorit să ne ofere niciun punct de vedere.

Steagul a fost arborat prima dată în 8 septembrie 1944. De atunci, a fost înlocuit o singură dată, în 1991, în prezenţa Ministrului Apărării Naţionale de la acea vreme, generalul Nicolae Spiroiu.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Lucian Păculea

Pe aceeași temă