SIBIU. Campanie pentru mocăniţă

Data publicării:
MOCANITA SIBIU 300913

O mocăniţa lega, pe vremuri, Sighişoara de Sibiu. În lipsa ei, turiştii se plimbă ore în şir cu o drezină cu bănci din lemn, care poate transporta 16 persoane la o viteză de aproape 40 de km pe oră. Din afară, drezina pare mai degrabă o trăsură pe şine.

De mai bine de 10 ani, pe aceste şine nu a mai circulat nici un tren, însă linia feroviară este una încărcată de istorie. Pe aici a circula,t ani buni, mocăniţa Văii Hârtibaciului, un tren destinat atât transportului de marfă, cât şi de călători. În 2001 însă, mocăniţa a fost trasă pe linie moartă de CFR pentru că nu mai era rentabilă. Acum, un grup de tineri inimoşi încearcă să o redea comunităţilor din zonă.

"Pe o cale ferată refacută, care ar putea să susţină greutatea unei mocăniţe de genul celor care au fost odată, ai putea face, pe lângă turism, inclusiv transportul localnicilor", declară Mihai Blotor, preşedintele Asociaţiei Prietenii Mocăniţei

Primii susţinători ai proiectului au fost localnicii. "Îmi amintesc cu foarte, foarte multă plăcere de mocăniţă! Era un trenuleţ, ca să spun aşa. La început, când eram copil, era o locomotivă cu abur. Mai târziu era o locomotivă diesel. În ochii noştrii, mocăniţa nu a pierdut din valoare şi practic, toată viaţa noastră, se desfăşura cu mocăniţa", ne povesteşte o localnică din satul Alţâna.

Mocăniţa ar putea transporta cel puţin 100 de turişti pe călătorie şi să aducă, astfel, un profit de sute de mii de euro, anual, bugetului de stat numai din vânzarea biletelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri