Sari la conținut

SIBIU. Instituţii fără avize de la Pompieri

La un control pe care l-au făcut în luna octombrie, cei de la ISU au constat că mulţi dintre funcţionari nu lucrează în condiţii de siguranţă. La subsol, de exemplu, unde se află arhiva primăriei, inspectorii ISU spun că un incendiu în acel spațiu neaerisit ar fi devastator. Mansarda, construită în mare parte din lemn, reprezintă de asemenea un pericol, în cazul izbucnirii unui foc.

 "S-a constatat lipsa autorizației de securitate la incendiu și s-au aplicat măsurile legale. De către Primăria municipiului Sibiu nu s-a solicitat și obținut autorizația de securitate la incendiu, în urma investițiilor realizate de aceștia", spune Laurenţiu Anastasiu, purtător de cuvânt ISU Sibiu. 

Neregulile nu se opresc aici. Hala în care se joacă "Faust", cel mai de succes spectacol al Teatrului Naţional Radu Stanca, nu are nici ea avizul pompierilor.

Faust se joacă de 8 ani, însă abia din această primăvară, reprezentația a fost mutată în noua hală, care nu are avizul ISU. Reprezentanții Teatrului susțin că este vorba doar despre o chestiune birocratică, pentru că avizele nu au fost eliberate la timp. Sala, însă, are toate sistemele de siguranță, susțin aceștia, inclusiv căi de acces pentru autospeciale și hidranți interiori și exteriori.

"Avem o ușă de evacuare de patru pe patru, la capătul acela... acesta. Și în capătul celălalt al sălii, încă o ușă de patru pe patru. Toate materialele din interior, toate mascaturile, toate perdelele, toate fundalurile care acoperă spațiul de joc, ușile, etanșează gradena, sunt din material ignifugat, adus din import și făcut de o firmă specializată ", spune Florin Ţicu, director tehnic TNRS. 

Cluburile din fosta capitală culturală au și ele probleme în privința avizelor ISU. Cele mai multe dintre acestea se află în foste pivnițe medievale din centrul istoric și nu au decât o ușă de acces. Peste 70% dintre cluburi nu prezintă siguranţă împotriva incendiilor, susțin pompierii, care, deși au făcut controale repetate, nu au putut închide, până acum, niciun local.

Reporter: Adela Mohanu
Operator: Lucian Sandu

Pe aceeași temă