SIBIU. Loc de distracţie abandonat

Data publicării:
STATIUNE ABANDONATA

Zona de agrement Sărături de află la aproximativ 10 kilometri de oraşul Agnita. Într-un peisaj cu dealuri verzi şi păsări cântătoare, odinioară zona era mereu plină de oameni mai ales în perioada sărbătorilor. Localnicii din Agnita şi din comunele învecinate mergeu la Sărături fie la iarbă verde, fie la cabanele construite de saşi prin anii 20.

"În cabane, pe lângă cabane erau flori, foarte frumos era", spun un localnic.

După Revoluţie, locul nu a mai fost întreţinut, aşa că a fost uitat de oameni. Cabanele sunt acum în paragină, iar izvoarele cu apă sărată sunt ascunse prin vegetaţia sălbatică.

Izvorul cu apă sărată, care de altfel dă şi numele zonei, a devenit aproape inexistent. A mai rămas doar o simplă ţeavă din care abia mai curg câţivba stropi de apă sărată, iar de jur împrejur este o mlaştină care face accesul aproape imposibil.

Terenul şi cabanele au aparţinut saşilor şi Bisericii Evanghelice, iar în 1945 întreaga zonă a fost naţionalizată. Imobilele au fost date întreprinderilor de stat care le-au folosit ani buni ca şi case de vacanţă. Toate aceste proceduri, însă, au fost făcute fără acte. Biserica Evanghelică încearcă de 10 ani să reintre în proprietatea zonei de agrement Sărături, însă nu poate tocmai din cauza situaţiei juridice incerte.

"Biserica, ca instituţie, au primit suprafaţa echivalentă a terenului din zona Sărături, pe altă lege, în altă parte, au titlu de proprietate, ei recunosc şi legea nu ne mai permite să le dăm de două ori aceeaşi suprafaţă", a declarat Ionel Dragoman - primarul oraşului Agnita.

"( Reporter: Biserica Evanghelică are vreun gând, vreun proiect de reabilitare acolo? ) Concret, nu, şi din proprie putere aşa cum se prezintă situaţia la momentul de faţă nici nu cred că o să putem să rezolvăm ceva", a declarat Reinhardt Boltres - preotul Bisericii Evanghelice, Agnita.

Autorităţile locale spun investitorii privaţi care s-au arătat interesaţi să investească aici, au renunţat la planuri tocmai din cauză că zona nu a putut fi concesionată sau închiriată din cauza lipsei unui proprietar cu acte în regulă.

"Cu fonduri de la stat cred că ar fi foarte dificil. O investiţie privată cred că ar fi benefică", spune Radu Drăgan - manager adjunct GAL Microregiunea Hârtibaciu

În ultimii cinci ani, mai multe asociaţii au încercat revigorarea zonei şi au organizat tabere pentru copii ori diverse competiţii de off road. Niciun proiect însă nu a avut efectul scontat.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Răzvan Rădache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri