Sari la conținut

SIBIU. Nu mai vor în UNESCO. Localnicii din Valea Viilor sunt nemulţumiţi de numărul restricţiilor

Comuna Valea Viilor a fost declarată încă din anul 1999 obiectiv din patrimoniul mondial UNESCO, alături de alte șapte fortificații din Transilvania. Localnicii de aici se plâng însă că, de atunci, au avut de îndeplinit doar obligații și că nu au niciun beneficiu.

"Când a fost vorba să intre comuna în UNESCO, pe noi nu ne-a întrebat nimeni. Deci noi n-am știut. N-am știut că intră, că a intrat, că e în UNESCO sau că nu e... noi n-am știut. Uite, poate eu vreau să îmi schimb poarta, că e veche, de 50 de ani sau așa. Și eu nu pot să mi-o schimb, că UNESCO nu mă lasă", spune un localnic.

"E casa mea. Nu știu dacă poate să-mi comande cineva cum să mi-o fac, pe banii mei. Dacă ar fi vorba să se facă pe ceva ajutor, atunci da, aș fi de acord", este de părere alt localnic.

Autoritățile locale susțin că au, anual, peste 10.000 de vizitatori, dar recunosc că nu au ce să le ofere.

"Biserica noastră este vizitată de multe ori de turiști, dar rămân un timp foarte scurt la noi, pentru că nu există pensiuni, nu pot să servească o masă tradițională și, cred eu, că pleacă cu un gust amar", precizează Elena Lază - viceprimar Valea Viilor, ACL.

Legea prevede ca inspectorii Direcției pentru Cultură să monitorizeze fiecare casă din localitate.

"Din păcate, problema este, evident, una financiară. Este problema faptului că atât statul român, cât și proprietarul de casă, teren într-un sit UNESCO nu are banii necesari de a-și reface imediat clădirea", spune declară Răzvan Pop - directorul Direcției Judeţene pentru Cultură Sibiu.

Rapoartele întocmite de autorități se lasă de fiecare dată cu amenzi, dar oamenii continuă să își renoveze casele fără să consulte specialiștii.

Cazurile cele mai grave au ajuns chiar și pe masa polițiștilor, care au întocmit dosare penale. Sătui să fie luați la întrebări de autorități, oamenii vor să fie scoși de pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Chiar şi aşa, însă, localnicii vor fi în continuare nevoiți să respecte legislația în materie de patrimoniu cultural.