Sari la conținut

SIBIU: Pregătirile pentru FITS, în toi

Peste 420 de evenimente, 2.500 de actori și 65.000 de spectatori zilnic spun organizatorii că vor avea anul acesta. Sălile de spectacole sunt pregătite iar forfota a început și pe străzi.

Peste tot în centrul Sibiului se amenajează spații de joc. Se vor întinde 8 kilometri de cablu și se vor aprinde 150 de reflectoare. Una dintre scenele neconvenționale se va ridica din containere de transport naval și va avea 18 tone.

Festivalul începe vineri în Piaţa Mare. Aici va veni trupa Plasticien Volants, francezii care au închis Jocurile Olimpice de la Barcelona, în 1992, dar şi Olimpiada de Iarnă de la Soci, de anul trecut. Pentru spectacolul lor, la Sibiu au fost comandate rezervoare cu 900 de metri cubi de heliu.

Bugetul festivalului a rămas constant în ultimii ani. 10 milioane de euro sunt cheltuiți cu acest eveniment, cotat de Comisia Europeană drept al treilea festival de acest fel din Europa. Organizatorii i-au invitat la Sibiu şi pe reprezentanţii tuturor oraşelor din România care se află în competiţia pentru capitală culturală europeană 2021.

"Noi considerăm că este strategic ca toate oraşele care s-au înscris să înţeleagă şansa pe care o au. Ce va fi important va fi ca acel program, pe care ei îl dezvoltă, chiar dacă nu vor câştiga acel titlu, să-l ducă mai departe", a spus Constantin Chiriac, directorul FITS.

Succesul ediției de anul acesta este garantat înainte de debut. Mai mult de 40 dintre spectacolele din program sunt deja sold-out.

"S-au vândut deja peste 15.000 din biletele puse în vânzare, dintr-un total de 20.000. Anul acesta au fost făcute alte suplimentări. Vorbim aici de spectacolele Gianinei Cărbunariu, spectacolele celor de la Un Teatru...", a declarat Adrian Tibu, PR-ul festivalului. 

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu începe vineri și se va încheia în 21 iunie. Toate hotelurile din Sibiu sunt rezervate în proporție de sută la sută, în această perioadă.

Reporter: Adela Mohanu
Operator: Lucian Sandu

Pe aceeași temă