SIBIU. "Şcoala altfel" la poliţie

Data publicării:
SCOALA ALTFEL PATRIMONIU

Școala altfel i-a adus pe elevii sibieni la Poliție. Aici au aflat că locuiesc într-un județ plin de clădiri-monument.

"Centrul istoric al Sibiului este o zonă protejată. În el sunt trei mii de case. Toate sunt monument istoric. Centrul istoric al Mediașului, Agnita, Cisnădie... Toate au mii de case, toate au statut de monument istoric", le-au explicat elevilor, agenţii. 

După o prezentare teoretică, cei mici, însoțiți de un subcomisar de la Biroul Patrimoniu Cultural al IPJ, au fost invitați să vadă case-monument, conservate perfect. Polițiștii le-au explicat că, la renovarea caselor vechi, trebuie păstrate, pe cât posibil, materialele originale.

Copiii au înțeles mult mai bine astfel de ce trebuie să aibă grijă de trecutul lor.

"Casele ar trebui păstrate așa cum sunt, pentru că merită și a fost munca bunicilor noștri și a străbunicilor", a spus un alt copil.

"Este foarte bine să păstrăm frumusețea locurilor acestea, cum sunt ele și să nu le modificăm noi, ca să le facem să arate mai bine și mai... cât mai... să le facem să arate mai fițoase", a spus un alt elev.

Polițiștii atrag atenția că astfel de ore trebuie să aibă loc mai des, ca să evităm, în viitor, stricăciuni ireparabile.

"Din perspectiva noastră, este mult mai ușor să previi decât să repari. După ce o faptă de furt sau distrugere a fost săvârșită, este foarte greu să recuperezi bunul", a declarat Radu Părean, subcomisar IPJ Sibiu.

Sibiul are peste o mie de clădiri declarate monumente istorice de importanță națională și două situri incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Reporter: Adela Mohanu
Operator: Lucian Sandu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri