Şirnea, satul din coasta Pietrei Craiului

Data publicării:
SIRNEA

Înfipt în coasta Pietrei Craiului, Şirnea pare desprins dintr-o poveste de demult. 300 de suflete locuiesc aici, în cãsuţele bãtrâne, învelite cu şindrilã, peste care domneşte o linişte dumnezeiascã. Munţiii, parcã scuturaţi de poveri, ascultã parcã moţãind poveşti nemaiauzite. Nici nu ne mirã cã turiştii care ajung aici parcã se trezesc în altã lume.

"Am vizitat locul acela în care se face brânza, stâna. Ne-au arătat cum fac brânza, i-am urmărit cosind, pregătind fânul", turist.

"Oamenii sunt foarte prietenoşi şi săritori. Chiar dacă nu cunoaştem limba, se străduiesc să ne îndrume şi reuşim să comunicăm. Vremea este perfectă, sunt flori peste tot, este un loc special", turist.

"Este un loc foarte pitoresc, foarte frumos. Şi, ca să citez o colegă de-a mea, Dumnezeu este cel mai frumos pictor, cum a pictat munţii şi peisajele cu văcuţe, cu animăluţe, cu flori", turist.

În 1968, în urma unei reorganizãri administrative, din comunã, Şirnea redevenea sat, iar Primãria se muta la Fundata. În clădirea fostei Primării, tatăl lui Radu Frunteş, fost dascăl în sat, a reuşit să adune tot ce au avut şirnenii mai de preţ.

"În această clădire şi în acest muzeu nu sunt vitrine, nu sunt paiaţe dinalea din ipsos pe care să pui costumul. E ca şi cum vizitezi o casă, casa unui bătrân, unui om. Copilul vine şi poate să pună mâna pe cartea asta, poate să pună mâna pe firul ăla de cânepă, sau pune mâna pe leagăn sau ia prepeleagul ăsta, da?", Radu Frunteş - etnolog. 

Cele şapte încãperi vizibil afectate de trecerea timpului şi de indiferenþa autoritãţilor, adãpostesc un real tezaur: cãrţi, icoane, obiecte de uz casnic, de la pleduri la ulcele pictate manual, opinci, ii şi tot felul de mãrunţişuri vechi de zeci şi sute de ani, adunate de pe la casele şi de prin podurile localnicilor mai cu dare de mânã.

"Această carte de rugăciuni, e scrisă în alfabet chirilic, literele sunt ruseşti însă înţelesul este românesc. Este o carte îmbrăcată în copertă din piele de viţel, dinainte de 1800", Radu Frunteş - etnolog.

Oameni de munte, vânjoşi şi rezistenţi, sirnenii au fost nu doar buni gospodari ci şi sportivi excelenţi. Puţini ştiu că la Şirnea olimpismul este sărbătorit cu sfinţenie, în fiecare an, pe 23 iunie.

"Aici avem un trofeu pe care Comitetul Internaţional Olimpic de la Lausanne l-a oferit României pentru ceea ce la Şirnea se întâmplă de peste 30 de ani: celebrarea zilei de 23 iunie, sport şi responsabilitate socială. Vreau să vă spun că în anii '50 România avea loturile de schi fond cu sportivi din Şirnea şi Fundata", Radu Frunteş - etnolog.

Generaţii întregi de schiori s-au pregătit în Şirnea unde, acum aproape cinci decenii, a fost amenajată şi o pârtie de schi.

"În anii '70, la Şirnea, a fost amenajată pârtia de schi, cu o lungime de 900 de metri. Tot atunci, prima porţiune, de 200 de metri, a fost electrificată ca să poată fi folosită şi noaptea. Aici veneau în cantonamente şi se antrenau loturile de schiori care apoi participau la competiţii naţionale şI internaţionale", Sorina Secelean - reporter Digi24. 

Liniştea, aerul curat şi peisajele idilice atrag în sat turişti de peste tot. Aici, însă, turismul este practicat cu responsabilitate, respect şi grijă pentru natură. Cei câţiva proprietari de pensiuni de aici îşi închiriază camerele la preţuri modice - 30 - 60 de lei camera. La Şirnea, din păcate nu prea ai din ce trăi dacă nu creşti animale sau nu faci turism. Cea din urmă îndeletnicire e o adevărată provocare: drumul de acces în zonă e foarte prost şi-i face pe mulţi turişti să se întoarcă din drum. 

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Lucian Păculea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri