Sistem informatic integrat, la Spitalul de Copii 

Data publicării:
SPITAL COPII

Monica Farcaş a venit la Spitalul de Copii pentru un caz de urgenţă, cu un copil care s-a lovit la şcoală. Datorită noului sistem informatic integrat, datele pacientului au fost înregistrate în doar trei minute. Astfel, însoţitorul său a fost scutit de statul la coadă iar copilul a fost trimis imediat la secţia de Primiri Urgenţe.

"Cu siguranţă uşurează mult, că în felul acesta nu se mai face atâta aglomeraţie şi fiecare caz este distribuit în funcţie de gravitate", spune Monica Farcaş.

"Se întâmplă să pleci fără un act de identitate la tine, că e o urgenţă, undeva şi te găseşte imediat pe calculator", spune un alt însoţitor al unui pacient.

De la recepţie, datele înregistrate în fişa medicală electronică au ajuns în câteva secunde la calculatorul din unitatea de Primiri Urgenţe. Aici, medicul specialist a putut să vadă istoricul medical al pacientului şi ce este de făcut în cazul său: dacă trebuie internat sau doar va primi primele îngrijiri şi va pleca acasă.

"Putem să vedem, spre exemplu, acest copil a fost internat la chirurgie pediatrică pe 14.01.2009 şi următoarea prezentare este aceasta, în 17, la UPU. Deci, avem istoricul pacientului", spune doctorul Lavinia Muscalu - specialist pediatru la Spitalul de Copii Braşov.

Softul permite conectarea la aparate de ultimă generaţie de recoltare şi procesare a analizelor, astfel că sunt evitate erorile umane de tipul pierderii sau încurcării probelor recoltate, iar datele pe care le înregistrează aparatul sunt trimise direct la medicul specialist, pe fiecare secţie.

"Medicul care face o cerere de analize pentru copii, la Urgenţe sau pe secţie, de oriunde din spital, aceste cereri sunt văzute la laborator, se recoltează copiilor sângele, se introduc probele în acest aparat, rezultatele fiind înregistrate automat în sistem", spune Teodora Dorojan - informaticianul Spitalului de Copii din Braşov.

Spitalul de Copii din Braşov este primul din judeţ cu servicii integrate de e-sănătate şi unul dintre puţinele din ţară. Proiectul este finanţat din fonduri europene şi a costat două milioane de lei.

Noul sistem le permite medicilor să vadă în timp real şi stocul de medicamente din farmacie.

"Multe lucruri se pierdeau, şi materiale şi medicamente, acum se ştie exact, în clipa în care medicul a scris un medicament sau un material, se duce la magazie, la farmacie, dar imediat şi contabilitatea ştie ce s-a consumat, cum şi cât", a declarat Marcel Albean - directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Copii Braşov

În curând, în cadrul aceluiaşi proiect, pe site-ul Spitalului de Copii va exista şi un portal care va sta la dispoziţia părinţilor. În baza unui cod unic de identificare, fiecare dintre ei va putea acesa, în condiţii de maximă siguranţă, şi doar după ce fac dovada faptului că sunt custozii copiilor înregistraţi, fişele medicale electronice ale acestora.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri