Sari la conținut

Sistem inovativ de iluminare pentru biciclete

Sistemul de semnalizare a fost conceput de doi tineri din Braşov, în mai puţin de un an. Ideea le-a venit după ce au constata că 70% dintre accidentele în care sunt implicate bicicletele sunt produse din cauză că acestea nu sunt semnalizate corespunzător. Aşa că au creat un sistem de iluminat care să marcheze extremele bicicletei.

"Funcţia de strobo. Asta este folosită în trafic. Este cea mai puternică dintre cele 3. Mai sunt şi cele cu 70% putere şi cele cu 100% putere pentru cursele de seară sau atunci când te dai prin pădure", 

Practic, sistemul de semnalizare e compus din două leduri, un laser şi un acumulator. Ledurile sunt vizibile în oraş de la o distanţă de 400 de metri, iar în afara oraşului, de la 1.200 de metri. Iar laserul crează propriul culoar. Pentru acest sistem, tinerii au primit şi un brevet de invenţie.

Prototipul a costat în jur de 30.000 de euro, dar tinerii estimează că în final, manşoanele cu lumini de semnalizare vor costa în jur de 160 de lei. Asta dacă vor reuşi să facă rost de bani a să poată începe producţia de masă.

"Campania de crowdfunding va incepe de săptămâna viitoare pe indiegogo, ea va fi activă timp de 30 de zile, suma ţintă pe care dorim s-o atungem este de 18.000 de dolari. Le vom oferi în campanie pachete cu un discount de 50% şi 40% în funcţie de specificaţii celor care donează",  Octavian Richea - designer produs.

Bicicliştii sunt încântaţi de o astfel de idee, pentru că, spun ei, siguranţa lor este pe primul loc.

"E de preferat să ai un sistem care te pune în context cât mai bine. E important să se vadă şi spaţierea bicicletei, nu numai că eşti acolo. Dacă eşti acolo eşti numai un punctuleţ roşu poate care uneori luminează, dar e bine să se vadă şi cma cât de lat eşti", Maximilian Munteanu - biciclist. 

"Dacă eşti atent sunt vizibile, dacă nu, bicicliştii, marea majoritate nu poartă vestele reflectorizante", Maximilian Munteanu - biciclist. 

"Ar trebui să fie cât mai echipaţi regulamentar şi ei, ca să fie totul cât mai bine", spune un biclist.

"Conform prevederilor legale, bicicleta trebuie echipatăcu un far, cu dispozitive reflectorizante corespunzătoare. Sancţiunile contravenţionale pt nerespectarea prevederilor legale merge până la amendă în valoare de 8 puncte penalizare, respectiv 1.000 de lei. Este absolut necesar mai ales pe timp de noapte să avem acele dispozitive reflectorizante care asigură o vizibilitate în traseu, orice îmbunătăţire a acelor dispozitive reflectorizante nu poate să ajute decât la siguranţa traficului rutier", Liviu Naghi - purtătorul de cuvânt al IPJ Braşov.

Tinerii îşi vor posta ideea pe site-ul indiegogo.com, iar acolo oameni din toată lumea pot dona pentru a strânge suma necesară dezvoltării în masă a manşoanelor cu sisteme de semnalizare. De banii strânşi vor putea produce aproximativ 400 de bucăţi. Până acum tinerii au peste 200 de cereri.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Dan Dascălu