Şomeri mulţi cu mai puţin de opt clase

Data publicării:
SOMERI HG

Mai bine de 5.000 de şomeri din judeţul Harghita nu au absolvit zece clase, iar aceste persoane nu pot face niciun curs de calificare şi astfel le este foarte greu să se angajeze. Şi chiar dacă au terminat o şcoală profesională sau un liceu industrial, tinerii din satele din Harghita nu îşi găsesc de lucru pentru că nu au diplome de calificare. Aşa că se multumesc sa munceasca cu ziua prin sat.

"E greu să găseşti un loc de muncă. Vreau să plec în străinătate şi pe urmă să deschid o afacere", spune un tânăr. 

Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Harghita se confruntă cu problema ocupării locurilor de muncă pentru şomerii necalificaţi de ani de zile.

"Angajatorii, în general, încadrează în muncă persoane cu calificare, cu locuri de muncă calificate iar aceste persoane din păcate sunt defavorizate, motiv pentru care unele dintre ele sunt şi de 10-12 ani în evidenţele noastre. Din punct de vedere statistic, problema este destul de gravă pentru că din 7.509 şomeri apropae 5.300 au maxim opt clase, iar din cei 7.500 aprope 5.700 nu au niciun fel de calificare", spune Tiberiu Pănescu, director executiv AJOFM Harghita. 

Angajatorii din Harghita se plâng şi ei de faptul că le este tot mai greu să angajaze persoane care au măcar opt clase.

"Noi am făcut fel de fel de oferte. De exemplu: oameni necalificaţi au venit la noi, i-am adoptat, i-am învăţat cât de cât dar nu reuşim să îi dăm calificare pe hârtie, nu sunt calificaţi într-adevăr", spune Attila Kelemen, director executiv firmă prelucrări prin aşchiere confecţii metalice Harghita.

La o firmă din industria constructoare de maşini este angajat şi Adrian Căliman, care, deşi a terminat liceul industrial, a stat o bună perioadă în şomaj, dar nu are nicio calificare. Şi cu toate acestea firma l-a angajat ca muncitor, în lipsa unor persoane care au o diplomă şi experienţă.

"Să fac o calificare trebuie cel puţin să am o experienţă de trei, patru, cinci ani de zile. Şi nu pot să zic... că mă duc, fac, dar nu reuşesc nimic, se duc bani degeaba pentru calificare", spune Adrian Căliman, strungar.

În judeţul Harghita, rata şomajului este de 5,41%.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Mihai Stan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri