Sperietorii de ciori

Data publicării:
CIORI SPERIATE

În urmă cu trei ani asociaţia Rara Avis a a început un proiect voluntar prin care să alunge ciorile din oraş. Ornitologii au constatat atunci că doar în parcul central din Sfântu Gheorghe erau 20.000 de ciori, iar în cartierele oraşului şi-au mai făcut cuiburi încă 10.000 de înaripate.

"Am făcut un plan, un studiu şi din studiu a reieşit că dacă nu lăsăm să doarmă păsările atunci de bună voie o să plece", Kelemen Laszlo - preşedintele Asociaţiei Rara Avis.

Ornitologii s-au înarmat cu sirene şi lanterne şi, în fiecare dimineaţă şi seară au ieşit să gonească ciorile din oraş. După primul an acţiunile au început să aibă efect şi să fie tot mai puţine ciori. Aşa că primăria a decis să susţină financiar proiectul pentru a scăpa definitiv de ciorile care făceau zgomot şi mizerie.

"30.000 de lei a fost contractul încheiat cu această asociaţie. Au murdărit enorm tot parcul, băncile dar şi alile erau într-o stare jalnică. Nu ne puteam permite în fiecare săptămână să spălăm", Czimbalmos Csaba - administratorul oraşului Sf. Gheorghe.

"În toamna anului trecut în parc ma erau aproximativ 5.000 de ciori. Până în decembrie însă voluntarii au reşit să alunge toate păsările, astfel că acum în parc este linişte", relatează Mirela Palcu - reporter Digi24 Braşov.

Acum, chiar dacă ciorile au dispărut, voluntarii patrulează dimineaţa, înainte de răsăritul soarelui, câte două ore, să se asigure că nu se vor mai întoarce. Iar de celelalte păsări din parc au grijă să aibă de mâncare în permanenţă.

Acţiunile asociaţiei de protecţie a păsărilor sunt apreciate şi de localnicii care trec zilnic prin parc.

"Sunt nişte băieţi care pun lanternele în fiecare seară, şi noaptea", spune un localnic.

Cei opt voluntari implicaţi în proiect vor continua să patruleze încă un an, până când vor fi siguri că păsările nu se vor mai întoarce.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Lucian Păculea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri