Spital închis de birocraţie

Data publicării:
SPITAL SACELE

Spitalul Săcele şi-a închis porţile în aprilie 2011, la doar patru ani de când autorităţile locale au cheltuit cinci milioane de lei pentru modernizarea lui. Primăria a dat în judecată Ministerul Sănătăţii. Şi a câştigat procesul, în 2012. Doi ani mai târziu, ministrul dădea redeschiderea spitalului drept iminentă.

"Autorităţile locale de aici aveau obligaţia de a face demersuri pe lângă ... nu numai pe lângă Minister, că mare parte din vină este şi a lor. Banii sunt deja la Casa de Asigurări, deci ar putea intra rapid în contract şi ar putea fi redeschis", spunea Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii, în urmă cu un an de zile.

A trecut un an fara nici o schimbare. "Păi da s-au investit atâţia bani, acolo am avut un spital foarte frumos şi medici buni", spune o localnică.

"Trebuie neapărat să fie deschis", spune alt localnic.

"Primăria Săcele a câştigat procesul, dar încă nu poate redeschide Spitalul Municipal. Unul din motive e faptul că nu are încă autorizaţie sanitară pentru funcţionarea unităţii. Şi nici n-o poate obţine, câtă vreme n-are bani pentru a readuce spitalul la standarde minime de funcţionare", relatează Claudiu Loghin, reporter Digi24 Braşov.

În patru ani şi jumătate, de când spitalul s-a închis, subsolul a ajuns plin de igrasie, iar pereţii din întreaga unitate au deja nevoie de reparaţii.

"Ne trebuie cam 500.000 de lei. (Reporter: Există aceşti bani în bugetul local?) Nu. S-a discutat ca 250.000 să pună Consiliul Judeţean şi 250.000 de lei noi, primăria", spune Radu Florea Nistor, primarul municipiului Săcele. 

"Consiliul Judeţean are bani în momentul în care consideră că ceva este prioritar. (Reporter: Spitalul din Săcele e prioritar?) Sigur, sănătatea este o problemă prioritară.(Reporter: Dar spitalul din Săcele?) Nu pot să spun în momentul de faţă", spune Mihai Veştea, vicepreşedinte, Consiliul Judeţean Braşov.

Autorităţile se tem că nu vor putea redeschide spitalul nici după găsirea banilor. Salariile de până în trei mii de lei lunar, cu tot cu gărzi, nu-i atrag la Săcele pe medicii specialişti.

La închidere, Spitalul Săcele avea 80 de paturi. Cel mai apropiat spital la care se pot duce cei 40.000 de locuitori din oraş este în Braşov, la mai bine de zece kilometri distanţă.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Zoltan Munteanu Racz

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri