Sari la conținut

Sporuri doar pentru unii

Lucian Dumitrescu lucrează de 10 ani la centrul de servicii comunitare Sfântul Andrei din Ploieşti. Are grijă de copii cu probleme psihice şi fizice grave. Cu toate astea, în prezent nu primeşte niciun spor de lucru în condiţii deosebit de periculoase.

"Sporul s-a diminuat. El trebuia să fie între 75 şi sută la sută dar datorită legilor care sunt în vigoare a revenit la 50. Noi am fost mulţumiţi şi cu acest spor. Dar deocamdată nici pe acela nu-l luăm. Am fost lovit şi eu şi colegii mei, am fost muşcati, avem un copil pe grupă care, din cauza epilepsiei şi tulburărilor de comportament, a muşcat salariaţii", Lucian Dumitrescu - angajat al centrului.

"Au fost recomandări din partea DSP-ului cu privire la acordarea acestui spor, dar din cauza unor neclarităţi privind modul de aplicare şi normele de aplicare ale acestor sporuri DGASPC nu a considerat că poate să acorde aceste beneficii", Corina Nicola, purtător de cuvânt DGASPC Prahova.

Pentru că, timp de trei ani, nu au primit acest spor de 50% la salariul de bază, angajaţii au dat în judecată Direcţia pentru Protecţia Copilului şi Consiliulul Judeţean Prahova în 2013. Un an mai târziu instanţa le-a dat câştig de cauză, iar oamenii au primit sporul retroactiv, însă doar până la data deciziei. Ulterior, alţi 9 angajaţi, care nu erau membri de sindicat, s-au înscris în organizaţie şi au intentat un nou proces ca să primească acel spor atât retroactiv, cât şi pe viitor.

"Retroactiv începând din anul 2011, şi în continuare aceşti 9 salariaţi ai complexului primesc acest spor", Monica Oprea - preşedinte sindicatul liber al DGASPC Prahova.

După ce au văzut că 9 colegi de-ai lor primesc lunar sporul, cei peste 80 de angajaţi ai centrului au mers din nou în instanţă. De data aceasta, instanţa a respins cererea.

"Această hotărâre fiind definitivă pot fi exercitate numai căi extraordinare de atac în condiţiile şi termenele prevăzute de lege", Cristina Georgescu - purtător de cuvânt Curtea de Apel Ploieşti.

Salariul mediu brut al angajaţilor este de aproximativ 1.600 de lei. Acest spor de 50% înseamnă o creştere cu peste 700 de lei.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Mihai Stan