Staţie de epurare ecologică, la Viscri

Data publicării:
APA VISCRI

Cu patru ani în urmă, pentru mulţi dintre localnicii din Viscri, o simplă chiuvetă în bucătărie erau un adevărat lux, pentru că oamenii nu erau racordaţi la nicio reţea de apă şi nici nu aveau canalizare. Puţini erau cei care îşi permiteau să îşi construiască băi şi fose septice în gospodării. Restul, aruncau apele menajere pe unde apucau, lucru care le punea în pericol sănătatea.

"Le mai aruncai pe la poartă, pe unde putea omul, prin grădină", spune un localnic.

Astfel, a luat naştere ideea construirii unei staţii de epurare care să colecteze apele uzate din curţile oamenilor şi să le cureţe, fără costuri şi fără să polueze natura.

Staţia de epurare ecologică de la Viscri este construită în trei trepte, cu lagune, în care apa este colectată datorită gravitaţiei, fără a fi nevoie pentru acest lucru de pompe care să consume energie electrică. Filtrarea apei se face prin trecerea succesivă a acesteia dintr-un bazin în altul, iar epurarea sa, cu ajutorul bacteriilor şi al vegetaţiei care a crescut în jurul lacurilor.

Autorităţile nu au cheltuit niciun leu, au contribuit doar cu terenul pe care au fost săpate lacurile, iar localnicii au suportat doar costurile de branşare la conducta principală: maximum o mie de lei de gospodărie.

De departe, cei mai avantajaţi sunt proprietarii de pensiuni din Viscri, pentru care colectarea apelor uzate în condiţii de igienă reprezintă un plus la confortul turiştilor.

"Se duce în canalizarea care trebuie, nu miroase prin sat, deci e ordonat, civilizat", spune Maria Panait - proprietar de pensiune.

Cele două fundaţii care s-au ocupat de proiect s-au luptat 15 ani cu birocraţia din ţara noastră până când acesta a devenit o realitate. În 2011 când a fost dată în folosinţă, însuşi prinţul Charles, care a contribuit cu mai mult de jumătate din bani la această investiţie, a participat la inaugurarea ei.

"A durat foarte mult, odată, proiectarea şi, după aceea, toată avizarea a durat foarte mult! A fost foarte greu să găsesc o firmă de proiectare, fiindcă în legislaţia noastră nu sunt specificate astfel de staţii de epurare", spune Karoline Fernolend - preşedintele Asociaţiei Mihai Eminescu Trust.

Proiectul este unul pilot şi a costat aproape 450 de mii de euro. În 2013, ministrul Mediului de atunci, Rovana Plumb, a propus înfiinţarea altor 10 staţii ecologie de epurare după modelul celei de la Viscri, în judeţele Sibiu, Mureş şi Harghita. Proiectul, însă, a murit din faşă din cauza schimbărilor succesive de la conducerea ministerului.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Alexandru Apetroae

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Nu toți românii primesc plafonare la curent! Află acum dacă trebuie să faci cerere ca să nu plătești în plus!
Digi FM
David Pușcaș, revoltat după ce Luminița Anghel a făcut declarații teribile: „Subiectul ăsta nu se va încheia”
Pro FM
Cum și-a transformat Lady Gaga logodna în hit: „Ai nevoie de experiențe reale pentru a crea”. Piesa care...
Film Now
Producătorii din spatele francizelor „Spider-Man” şi „Harry Potter”, la cârma următorului film cu James Bond
Adevarul
Cum au supraviețuit un tată și cele două fiice timp de 12 ore, după ce avionul lor s-a prăbușit într-un lac...
Newsweek
Sunt bani pentru creșterea pensiei la Mica Recalculare? Guvernul, anunț care dă fiori pensionarilor
Digi FM
Shiloh, fiica actorilor Angelina Jolie și Brad Pitt, imagini virale. Fanii sunt convinși că adolescenta calcă...
Digi World
De ce nu e bine să asociem friptura cu cartofii prăjiţi. Explicaţiile medicului Mircea Beuran
Digi Animal World
Angajații unui atelier auto, șocați când au văzut un șarpe ascuns printre fiare: „Își digera masa liniștit”
Film Now
Ben Affleck rupe tăcerea despre divorțul de Jennifer Lopez: „Am vrut să fiu alături de ea”
UTV
Kira Hagi se căsătorește! Fiica lui Gică Hagi va deveni mireasă în toamnă, la un eveniment cu aproape 1000 de...