Steagul Societăţii Junimea, la loc de cinste

Data publicării:
STEAG RUPEA

Înainte de anii '20, în localitatea Cohalm, actuală Rupea, trăiau aproape 3.000 de oameni, dintre care doar  500 erau români. În aceea perioadă, saşii erau numeroşi, iar românii încercau să treacă de barierele culturale impuse de germanii din zonă. Astfel, elita tinerilor intelectuali din comună a format "Societatea de Cultură Junimea de la Cohalm" iar în anul 1911, se făcea steagul ce purta însemnele societăţii şi care avea să reprezinte comunitatea locală până astăzi.

"Au comandat la Leipzig, în Germania acest drapel pe mătase roşie, cusut cu fir de aur în care s-a trecut denumirea societăţii, rolul societăţii şi toate datele", a spus inginerul Vasile Danciu.

Pe data de 1 decembrie 1918, la Alba-Iulia într-o atmosferă de sărbătoare, s-au adunat peste 100.000 de oameni: 1.228 de delegaţii oficiale ce reprezentau toate cele 27 de comitate româneşti, dar şi oameni obişnuiţi. Aici, au venit cu trenul şi patru români din Cohalm, ce purtau cu mândrie steagul Societăţii Junimea.

"A fost în 1918 din spusele dânşilor cel mai frumos drapel care a existat în ziua Unirii", povesteşte inginerul Vasile Danciu

Drapelul a devenit pecetea comunităţii din Rupea, iar în anul 1968 a fost dus din nou la Alba-Iulia, de şeful delegaţiei din 1918, Aurel Spornic. Acesta era un unchi îndepărtat al învăţătorului Vasile Borcoman din Rupea, care În anul 1994, a dus şi el steagul Junimii la Alba-Iulia.

"A fost foarte mândru cu acest steag şi la toată lumea povestea cât a fost de filmat, de fotografiat. Tare mândru a fost de acest steag şi l-a păstrat cu multă dragoste", povesteşte Olimpia, soţia învăţătorului Vasile Borcoman.

Steagul a fost şi martorul a zeci de scenete interpretate de tineri şi elevi din Rupea, în care era pus în scenă „Poemul Unirii". Prima scenetă a fost jucată în anul 1920.

În timpul comunismului, atunci când idealurile de libertate nu erau privite cu ochi buni, drapelul a stat închis într-una din lăzile de zestre din casa dascălului. Iar din anul 2008, învăţătorul a decis că cel mai bine steagul va fi păstrat la Muzeul de Etnografie din Rupea.

În anul 2018, atunci când se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire, tinerii din localitate vor să ducă din nou steagul la adunarea de la Alba-Iulia.

Reporter: Ruxandra Morar / Operator: Dragoş Ghitiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri