TÂRGU SECUIESC. Două asociaţii au construit un adăpost canin, dar nimeni nu îl administrează

Data publicării:
CAINI TG SECUIESC

Adăpostul de câini de la marginea oraşului a fost construit de şase voluntari, în 2015, pe un teren pus la dispoziţie de Primărie. Are 18 boxe şi poate adăposti în jur de 40 de câini adunaţi de pe străzile oraşului.

"Eu cred că e nevoie, ca peste tot, pentru că se ştie, câinii vagabonzi nu fac bine, aşa că gândesc că nu e un lucru rău. Dacă ar fi personal, dacă ar fi ca să fie strânşi la timpul potrivit, să nu mai meargă pe străzi", spune un locuitor.

După ce a fost gata, adăpostul a fost donat primăriei. Municipalitatea urma ca, prin licitaţie publică deschisă, să contracteze serviciile specializate ale unei firme, pentru că investiţia a depăşit 30.000 de euro. Mare le-a fost mirarea voluntarilor când au văzut erorile din caietul de sarcini. În loc de 18 boxe, în acte apar 50. În plus, servicii precum sterilizarea sau microciparea au preţuri cu mult sub valoarea reală. Iar asta nu e tot.

"Media cifrei de afaceri în domeniul de activitate aferent obiectivului contractului, pe ultimi trei ani, să fie mai mare sau cel puţin egal cu 850.000 de lei. Înseamnă că firma care vine trebuie să aibă cel puţin 700.000 de milioane de lei vechi - cifra de afaceri lunară", Forró Béla - preşedinte Asociaţiei „Székely Kutya Klub".

"Prima dată am avut un contract de asociere cu Primăria, că noi construim adăpostul, după care îl şi administrăm. Acest contract nu a fost ok", Kovács Etele - preşedintele Asociaţiei „Benji".

Primăria, de cealaltă parte, susţine că nu a făcut decât să respecte legea.

"Ei se puteau asocia, aveau posibilitatea să se asocieze cu o firmă, care vine cu suma respectivă. Asta scrie în legislaţie, deci nu am inventat noi treaba asta. Cu cât mai mare suma pe care o scoţi la licitaţie, cu atât mai mare şi suma aceea, cu cifra de afaceri", Bokor Tibor - primarul municipiului Târgu Secuiesc. 

Pentru ca adăpostul să funcţioneze în condiţii optime, aici ar fi nevoie de aproape 50.000 de euro. Asociaţiile nu au venituri constante iar în aceste condiţii nici nu se mai pune problema ca ele să se ocupe în continuare de adăpost. Până la încheierea licitaţiei şi la desemnarea unui câştigător, însă, voluntarii au grijă de cei 26 de câini care au fost aduşi aici.

"Cineva l-a alungat de acasă pentru că are o rană foarte mare aici, sub burtă. Ca să nu îi ducă la veterinar, mai bine oamenii îi alungă..", Forró Béla - preşedinte Asociaţiei „Székely Kutya Klub".

Potrivit legii, la adăpost ar trebui angajaţi cel puţin şapte oameni: trei îngrijitori, un medic, un administrator şi două persoane care să facă munca de teren.

"Am ajutat prin muncă voluntară, prin bani, în limita posibilităţilor. Majoritatea voluntarilor cam cu munca şi banii au venit din partea sponsorilor", Veres Cristian - voluntar.

23 februarie 2016 a fost termen pentru această licitaţie. Nicio firmă nu şi-a prezentat interesul pentru adăpostul de la Târgu Secuiesc, aşa că procedura a fost anulată, până la următoarea şedinţă de Consiliul Local, când se va decide dacă va fi reluată.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Zoltan Munteanu Racz

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri