Spitalul de Pneumoftiziologie si Consiliul Judeţean i-au chemat pe primarii din comunele unde incidenţa tuberculozei este mare să le ofere soluţii pentru stoparea bolii. Doar că nu toţi primarii au fost la fel de receptivi.
"Am primit invitaţia ca să particip la forumul respectiv, din păcate a intervenit altceva şi nu am putut să fiu prezent la acea întâlnire", László Bölöni - primarul comunei Apaţa.
"N-am ajuns, îmi pare rău, dar motivele au fost zic eu foarte importante pentru localitatea mea şi aşa pot să vă spun că la Rotbav a fost în acea zi vicepremierul pentru turnul de la Rotbav", Sorin Taus - primarul comunei Feldioara.
"Unii primari de ce nu au fost receptivi? / Nu au zis nici da, nici nu. Sperăm prin acest program să reducem şi mai mult bolnavii de TBC", Adrian Gabor - vicepreşedinte CJ Braşov.
Primarul din comuna Ormeniş a fost singurul care a participat la întâlnire şi care a şi semnat parteneriatul cu spitalul TBC şi Consiliul Judeţean.
"Bine că m-am dus şi m-am informat. Acum mi-am dat seama ce înseamnă acea boală. Nu e de neglijat. Avem o iniţiativă. Dorim să facem un dispensar modern", Gergely Janos - primarul comunei Ormeniş.
Reprezentanţii spitalului vor ca în comunele unde au fost depistate multe cazuri de TBC să îi determine pe cetăţeni să vină la consult. Mai exact, vor pune la dispoziţie o ambulanţă care îi va aduce la spital pentru analize pe cei care au intrat în contact cu o persoana bolnavă de TBC. Şi asta pentru că puţini sunt cei care ştiu cu adevărat cum se transmite această boală.
"Dacă auzeam, vă spuneam. Nu am auzit", spune un localnic.
"Este o boală în care bacteria este aeropurtată. Şi atunci cu cât avem mai multe cazuri de succes, tratate şi vindecate, cu atât este mai bine. Cheltuiala este infimă pe lângă beneficiul pe care-l avem", Dan Moraru - directorul Spitalului de Pneumoftiziologie.
În judeţul Braşov 13 comune au fost depistate cu risc major de îmbolnăvire cu tuberculoză. Daca pe judet media bolnavilor de TBC este de 35 la suta de mii de locuitori, in aceste localitati raportul este de peste 80 la suta de mii de locuitori. Anul trecut in judetul Brasov au fost descoperite 170 de noi cazuri de TBC. Maladia este considerata o boală a saraciei, iar tratamentul poate dura minim 6 luni.
Reporter: Mirela Palcu
Operatori: Lucian Păculea, Mihai Stan