Sari la conținut

Turiştii străini aduc bani la buget

Turiştii străini consideră că în România este ieftin să îşi petreacă câteva zile libere, iar bugetul pe care îl dau pentru vacanţe în ţara noastră nu este foarte mare, comparativ cu alte zone ale Europei.

"În general nu este scump, chiar am rămas surprinşi de faptul că preţurile sunt rezonabile", spune un turist din Germania.

"Cred că voi cheltui în jur de 200-300 de dolari, cu excepţia biletului de avion şi al celui de tren", declară şi un turist din Hong Kong.

16% din cheltuielile turiştilor sunt făcute în baruri şi restaurante, peste 11% din buget a mers pe cumpărături, mai ales pentru cadouri și suveniruri. Şi închirierile de autoturisme au avut o pondere de 62% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru accesul în parcuri de distracții, târguri, cazinouri si săli de jocuri au reprezentat 43% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

"Grosul cheltuielilor pe cazare, pe masă, vizitare şi suveniruri, deci în jur de plus-minus 100 de euro", spune Inouţ Gliga, director executiv APDT Braşov.

Hotelierii spun că de obicei turiştii străini vin grupuri organizate. Cele mai multe sunt de asiatici, urmate de cele de israilieni, polonezi şi spanioli, care au trasee stabilite direct de agenţiile cu care au planificată vacanţa.

"Ei au deja programe stabilite de vizitare a obiectivelor turistice din zonă şi în fiecare dimineaţă pleacă Sibiu, Bran, Sinaia, Braşovul îl vizitează", spune Loredana Hâruţa, administrator hotel

Potrivit Insitutlui Național de Statistică, în primele trei luni ale anului, în România au ajuns aproximativ 309.000 de turiști, care au cheltuit peste 876 de milioane de lei.