Un brad secular a devenit obiectiv turistic

Data publicării:
BRAD 2

Pădurarii de la Parcul Naţional Cheile Bicazului Hăşmaşu Mare au descoperit bradul uriaş în urmă cu doi ani. Pentru că arborele este la limita parcului naţional, exista riscul să fie doborât de tăietorii ilegali de lemne. Aşa le-a venit ideea să îl transforme în vedeta unui traseu turistic tematic. Iar proiectul lor se bucură deja de succes.

"E o reacţie foarte interesantă, efectiv nu zic nimic, rămân cu gura deschisă, rămân ca o stană de piatră cei care sunt din zona asta şi nu au mai văzut ceva aşa de frumos, o pădure aşa de frumoasă cu un exemplar aşa de deosebit", spune  Laczko Zoltan, iniţiatorul proiectului. 

Traseul până la brad are o lungime de 400 metri şi din loc in loc este presărat cu indicatoare. Poteca îi aduce pe turişti într-un fel de sanctuar amenajat chiar în jurul lui. Iar cei care vor să afle mai multe despre brad, au la doi paşi un panou pe care sta scrisă povestea lui.

"Mi se pare un lucru foarte important că acest traseu tematic a fost deschis, în primul şi în primul rând, personal, eu sunt prima dată în Hăşmaş", spune un turist.

Reprezentanţii parcului naţional spun că bradul vedetă este cel mai înalt din zonă, însă nu au siguranţa că este şi cel este cel mai bătrân.

"Pentru determinarea vârstei ar mai fi o metodă cu un aşa-zis burghiu, se ia un eşantion şi trunchiul arborelui şi se numără inele anuale, dar noi nu am vrut să folosim această metodă invazivă, ca să nu rănim arborele", spune Hegyi Barna, directorul Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş.

Parcul Naţional se întinde pe o suprafaţă de peste 6.000 hectare în Carpaţii Orientali. Intrarea în rezervaţie este gratuită.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Alexandru Apetroae

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri