Sari la conținut

Un dop pentru o viaţă. O campanie inedită de strângere de fonduri se desfăşoară la Miercurea Ciuc

Andras Ervin s-a născut cu o malformaţie la călcâi şi îi este foarte greu să se deplaseze pe jos. Meseria însă îl obligă să facă zilnic kilometri întregi pe jos, ca să distribuie ziare în tot municipiul Miercurea Ciuc.

"Este foarte greu, pentru că merg pe jos şi duc câte 75 de ziare în spate şi e dificil. O tricicletă ar fi utilă pentru ceea ce fac şi mi-ar uşura munca, să nu car totul în spate", povesteşte Andras Ervin. 

Din salariul pe care îl câştigă nu are cum să îşi cumpere tricicleta, iar toată speranţa îi este în ajutorul oamenilor, mai ales după ce a văzut că prima acţiune de strângere de dopuri de peturi s-a bucurat de un mare succes.

"Prima dată am fost prin restaurante, nu am cunoscut pe nimeni şi s-au mirat că vroiam numai dopuri, dar după un timp s-au obişnuit cu mine, că mergeam în fiecare săptămână, şi dopurile pe care le-au strâns le-am adunat şi erau foarte ajutători", a declarat Lukacs Marta - iniţiatorul campaniei.

În trei luni, asociaţia a reuşit să adune din reciclarea dopurilor suficienţi bani pentru a ajuta un alt bărbat care avea nevoie urgentă de un fotoliu rulant şi de tratament de recuperare. Oamenii din zonă s-au arătat desosebit de interesaţi. Agenţi economici, elevi sau chiar cei de la Hochei Club Miercurea Ciuc au strâns mii de dopuri în încercarea de a-şi ajuta semenii.

"Am oferit o cafea pentru fiecare 20 de capace. Oamenii au fost interesaţi, au fost foarte mulţi care ne-au adus, chiar foarte mulţi n-au primit cafeaua în schimb, dar totuşi ne-au adus capacele", a spus Gabor Attila - patron cafenea.

În total s-au strâns aproape 3.000 de lei doar din reciclarea dopurilor, însă au fost şi persoane care au donat bani, impresionate de povestea celor care au nevoie de ajutor.

Reporter: Liviu Beju
Operator: Dan Dascălu