Un spital controversat

Data publicării:
SPITAL VICTORIA

Adina Pasere este una dintre victimele sistemului medical. Anul trecut, soţul său, în vârstă de 49 de ani a murit aşteptând o oră şi jumătate ambulanţa. Bărbatul a făcut infarct într-o noapte, a fost solicitată o salvare de la Victoria, dar care a venit fără medic. Nici cadrul medical specializat din Făgăraş nu era disponibil în acel moment, aşa că a fost chemată o altă ambulanţă de la Sibiu. Barbatul a murit, iar acum, soţia sa, nu poate decât să spere ca într-un viitor apropiat restul localnicilor, să aibă parte de servicii medicale la ei în oraş.

"Ceea ce am cerut eu, am cerut să mi se returneze banii de CAS pentru că, peste tot  se spune că avem dreptul la sănătate", povesteşte Adina Pasere - localnic.

Adinei Pasare i s-au alaturat şi alţi oameni din oraşul Victoria. Cu toţii au strâns semnnături şi au trimis memorii până şi premierului României, Victor Ponta.

"Am strâns peste 2.000 de semnături, deci la toate memoriile pe care noi le-am trimis anul trecut am ataşat şi tabelele cu semnături. Noi suntem dispuşi să mai facem mitinguri, suntem dispuşi să facem referendum să schimbăm aleşii locali dacă nu ne mai reprezintă interesele noastre", a spus  Doiniţa Ghindea - localnic.

Spitalul din Victoria a fost închis în 2011, odată cu alte zeci de spitale din ţară. Pentru a nu rămâne fără unitate medicală în oraş, la câteva luni după, primăria Victoria a încheiat un parterneriat public-privat cu o firmă din Sibiu. Acea firmă se angaja să ofere servicii medicale localnicilor, servicii decontate de Casa de Asigurari de Sănătate. Doar că firma nu a primit acordul ca serviciile să le fie decontate de către CAS, aşa că acum, consultaţiile din spital se fac doar contra-cost

"Am recondiţionat parterul, l-am transformat în ambulator de specialitate, şi etajul unu, unde am obţinut autorizaţie sanitară de funcţionare pe secţia de interne. Am mers să luăm gradul spitalului şi la gradul spitalului am fost respinşi pt că nu avem radiologie. Fără gradul spitalului nu avem ce căuta la Casa de Asigurări", a declarat Ioan Rotaru - reprezentantul companiei private.

Municipalitatea spune că firma nu şi-a respectat angajamentul luat şi vrea acum să renunţe la contractul încheiat în urmă cu trei ani şi să găsească o altă soluţie.

"În Consiliul Local s-a hotărât să înfiinţăm un centru multifuncţional de sănătate, o unitate publică de stat, unde să deschidem radiologia, un laborator şi câteva cabinete ambulatorii care pot să intre în contract cu casa şi care pot să ofere gratuitate cetăţenilor din Victoria", a precizat Cristina Bratu - viceprimar Victoria.

În renovarea spitalului, pimăria a investit până acum aproximativ 600.000 lei. Investiţii au fost şi din partea companiei private, doar că foarte puţini oameni au beneficiat până acum de ele. Ba mai mult, spitalul este dotat cu aparaturi moderne care dacă nu sunt folosite, se degradează şi riscă să nu mai poată fi folosite.

La spitalul din Victoria munceau peste 50 de angajaţi care au fost mutaţi la spitalul din Făgăraş. Oamenii spun că în Victoria e nevoie de un spital, cu atât mai mult cu cât, în oraş funcţionează unul dintre cele mai mari combinate chimice din ţară, iar rata îmbolnăvirilor este una ridicată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri