Sari la conținut

Urşii, surprinşi pe camere în centrul oraşelor. În două comune din Harghita doi pui de urşi s-au plimbat pe stradă

Săptămâna trecută, doi pui de urs s-au plimbat pe străzile a două localităţi din judeţul Harghita. Ei au trecut chiar pe lângă localnicii care se aflau atunci în centrul localitatilor Cârţa şi Tomeşti. Momentul a fost surprins de camere de supraveghere, iar martorii nici nu au realizat că un animal sălbatic le-a ieşit în cale.

"Era porumb aici, noi veneam de acolo cu maşina, domnul era acolo, când au ieşit din porumb urşii, puii la dreapta şi masculul iar femela la stânga. Şi când a observat femela că puii nu au venit cu ea s-a dus spre domnul, noroc că eram aici cu maşina, am strigat, am claxonat şi după aia au plecat şi puii spre comună ", povesteşte Bartalis Atilla, locuitor din Cârţa.

"De pe drumul judeţean a intrat în curtea vecinei mele, după care a sărit gardul în grădina mea şi a trecut la câmp. Am observat când a făcut gălăgie, deci a lătrat câinele, nu eram aproape, eram la 50 de metri", spun un localnic din Tomeşti.

Deşi nu este prima dată când urşii îşi lasă urmele prin lanurile de porumb şi grâu din zonă, este o premieră faptul că au ajuns chiar şi pe străzile din centrul localităţilor. Oamenii sunt speriaţi şi le e frică să iasă singuri pe stradă.

"Trebuie făcut ceva, autoritățile cineva trebuie să facă ceva că sperie oamenii, copii că au ajuns prea aproape de comună ", spune un alt localnic.

Autorităţile locale au anunţat Agenţia pentru Protecţia Mediului de prezenţa acestor animale şi aşteaptă ca reprezentanţii agenţiei să ia măsurile care se impun în astfel de cazuri.

Pe lângă faptul că reprezintă o ameninţare pentru viaţa locuitorilor, urşii produc şi pagube materiale. Zeci de hectare de porumb au fost distruse până acum.

Reprezentanţii APM Harghita sunt de părere că urşii sunt atraşi de culturile de siloz care s-au înmulţit în ultima perioadă şi animalele se pregătesc pentru hibernare.

În zonă sunt cinci urşi care dau târcoale celor două comune, o femelă cu doi pui şi doi adulţi iar până când autorităţile vor lua măsuri, aceştia s-ar putea întoarce oricând pe străzile din localităţi.

Pe aceeași temă