Utilajele agricole, din nou pe şosele 

Data publicării:
UTILAJE AGRICOLE K

Mircea Dumitru lucrează anual mai bine de 200 de hectare de teren agricol. Ferma o are în Stupini însă cele mai multe  parcele pe care le deţine sunt în localitatea Bod. Tractoarele sunt înmatriculate, deci pot circula pe drumurile publice, însă nu este şi cazul celorlalte utilaje.

"Mai mergem pe câmpuri trecem numai peste şosea cum putem, facem tot felul de artificii, le distrugem pe toate gropile că nu avem ce să facem altceva. sunt utilaje care nu se înmatriculează, maşini mari, de scos sfeclă, de scos cartofi, de tocat porumb sunt utilaje foarte mari ", a spus Mircea Dumitru - fermier.

Potrivit Codului Rutier, utilajele agricole nu pot circula pe drumurile publice.

"Conform prevederilor legale în vigoare în momentul de faţă pentru a circula pe drumurile publice utilajele şi tractoarele agricole trebuie să fie înmatriculate sau înregistrate, să corespundă din puncte de vedere tehnic şi să fie asigurate ", susţine  inspector principal Cosmin Giosanu - purtătorul de cuvânt al Poliţiei Rutiere Braşov. 

Iniţiativa deputaţilor şi senatorilor de-a ridica restricţia circulaţiei pe drumurile publice a vehiculelor agricole este o veste bună pentru fermieri.

"Sunt utilaje pe care fermierii le folosesc o dată pe an. Şi ţinând cont că fermele din judeţul Braşov sunt de dimensiuni mai mici nu toţi fermierii au aceste utilaje, nu sunt dotaţi toţi complet şi aşa într-un fapt de întrajutorare, aceste utilaje trebuie să circule de la o fermă la alta ", este de părere Petru Bordean - fermier.

Potrivit proiectului de lege, utilajele vor avea voie să circule din nou pe drumurile publice cu condiţia ca acestea să fie însoţite de autovehicule dotate cu semnale speciale de avertizare cu lumină galbenă. Propunerea legislativă va fi supusă Parlamentului, spre adoptare, în procedură de urgenţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri