Sari la conținut

Veninul de albină, tratament neconvenţional

Specialiştii în apiterapie spun că o înţepătură cu venin de albine distruge trei mii de celule canceroase. Serul este foarte concentrat iar atunci când este administrat în doze mici, devine un medicament natural cu proprietăţi antibiotice şi antibacteriene. Pentru că în România nu este omologat, deşi efectele sale sunt recunoscute de medici, un grup de apicultori face demersuri pentru înregistrarea veninului de albine ca tratament oficial.

" Pe două mari ramuri merge veninul de albine. O dată pe partea medicală, iar cea de-a doua, pe partea cosmetică. Partea medicală înseamnă boli reumatice si ridicarea imunităţii. Pe partea de cosmetică merge pe înfrumuseţare, nu atât pe întreţinere ", spune Cornelia Dostetan Abalaru - şef departament Cercetare, Societatea Română de Apiterapie.

Totuşi, există şi riscuri, dacă pacienţii sunt alergici la anumite substanţe secretate de albine. Un gram de venin echivalează cu un milion de înţepături de albine.

" Există riscul de a produce un şoc anahilactic sau o alergie. Mai întâi, trebuie făcută o testare de alergie cu un profesionist, cu un medic alergolog. După ce se elimină acest risc, se continuă uşor, uşor cu imunizarea ", susţine Ştefan Stângaciu - preşedintele Societăţii de Apiterapie din România şi Germania. 

La a şaptea ediţie a Congresului Internaţional de Apiterapie de la Brasov participă specialişti în domeniu din 25 de ţări. Timp de cinci zile, experţii vor ţine conferinţe şi vor prezenta cazuri reale de vindecări prin terapii cu albine. În plus, vor face ateliere practice prin care să exemplifice felul în care acestea acţionează asupra organismului uman.

" În ceea ce priveşte mierea care există în România, este de o calitate extrem de bună şi într-o varietate largă. Cele mai multe dintre produse sunt destinate pentru tratarea problemelor de digestie, întăresc imunitatea şi sistemul imonologic, dar tratează şi bolile infecţioase ", este de părere  dr. Andres Castillo - preşedintele internaţional al Federaţiei de Apiterapie .

Altfel de tratamente nu sunt la fel de costisitoare precum cele clasice. Un kilogram de miere polifloră costă 20 de lei, iar 30 de grame de tinctură de propolis, 30 de lei.

" Dacă ai o miere bună, poţi să îţi prelungeşti viaţa pentru mult timp pentru că o foloseşti şi imunitatea ta este întărită. Aşa că vei avea rapid un răspuns din partea organismului şi vei putea lupta din nou împotriva bolilor ", afirmă Körmendy-Rácz János - vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale de Apiterapie. 

Dacă mierea de albine poate fi accesibilă tuturor, veninul de albine costă mai mult. Un gram poate ajunge şi la 50 de euro.