Viaţa lui depinde de o semnătură

Data publicării:
MEDICAMENTE

Jozsef are acum 9 ani, dar arată ca un copil de grădiniţă. La nici doi ani a fost diagnosticat cu o boală foarte gravă, artrită idiopatică juvenilă. Afecţiunea provoacă deformarea articulaţiilor şi stopează creşterea. La început, mama l-a dus la mulţi specialişti care i-au administrat diferite tratamente, dar niciunul nu a dat rezultate. Aşa a ajuns Jozsef în scaunul cu rotile.

"Au ţinut boala la un nivel, dar nu l-a vindecat. A avut multe efecte secundare. Au stopat creşterea, timp de patru ani nu a crescut niciun centimetru. I s-au deformat membrele", a spus Imets Julianna, mama băiatului.

În urmă cu doi ani, un medic reumatolog din Sfântu Gheorghe i-a dezvăluit mamei băiatului un tratamet adus din Ungaria. Timp de un an l-a primit cu ajutorul unei sponsorizări, iar rezultatele au fost surprinzătoare. În numai o lună, Jozsef a început să meargă singur, să mănânce şi mai ales să scrie. Bucuria părinţilor nu a durat mult. La scurt timp, au aflat că trebuie să plătească tratamentul. În total 3.300 de lei, pentru doza lunară.


"M-am împrumutat de la rude, am făcut contract de împrumut cu ei, trebuie să dăm şi banii înapoi anul ăsta, dar nu ştiu din ce dăm banii înapoi, din ce cumpărăm medicamentul, este foarte greu", susţine Imets Julianna, mama băiatului.  

Pentru că nu are suficienţi bani pentru medicament, femeia cumpără o jumătate de doză, care costă 1.600 de lei, aşa că băiatul primeşte tratamentul o dată pe lună, în loc de o dată la două săptămâni cum ar fi indicat. Familia luiJozsef aşteaptă de doi ani ca lista de medicamente gratuite şi compensate să fie publicată. Mama a scris la Ministerul Sănătăţii pentru a afla când se va întâmpla acest lucru.

"De acolo am primit numai promisiuni. Mi-au zis ce ştiam şi eu, că soluţia ideală pentru noi este să apară lista de medicamente, dar până azi nu au apărut", spune  Imets Julianna , mama băiatului. 

Viaţa lui Jozsef depinde acum de o semnătură. Dacă ar primi în continuare tratamentul din Ungaria boala ar putea stagna sau, în cel mai fericit caz, ar dispărea, susţin medicii.

"În acest moment, mulţi au apelat la mila publică, alţii şi-au vândut casele, pentru a-şi întreţine copiii, să nu-şi vadă copiii morţi, să aibă o şansă la viaţă. Deci, aceste exemple nu vrem să mai fie în România . Dorim ca această listă, şi accentuez, să fie implementată la 1 aprilie, altfel protestele noastre vor fi categorice", a declarat Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor din România. 

În cazul lui Jozsef sunt mii de pacienţi din România, care aşteaptă de şase ani lista de medicamente. Guvernul ar trebui să deblocheze 600.000.000 de lei pentru ca pacienţii ale căror vieţi depind de aceste medicamente să poată fi alinaţi sau vindecaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri